Kno(c)k Out

U centru grada građevinski radnici i priučeni zidari tucaju kamen u dvije smjene, a uskoro će im trebati i treća. Izbori su sve bliže, a realizacija danih obećanja sve je teža. Princip „malo otkopaj pa malo zatrpaj, malo napravi pa onda prepravi“, po mojoj slobodnoj procjeni, ne ide prema planu koji bi trebao kulminirati otvaranjem Hrgovih trgova ni za Dan grada, niti za predizborne mitinge. Postizborne veselice teško da će se održati na željenom mjestu, jer križevački „Pozdrav suncu“ još je u skelama. Sve mi se čini da će se dragi vođa razdraganim masama morati obratiti s onog jedinog sačuvanog stabla, a mase će cvijeće bacati u nebo s kojeg će im se gradonačelnik, s aureolom, ukazati baš otamo gdje borave i ostali znameniti Križevčani.

Recesija je globalna i nema sumnje da se osjeća i u najboljoj industrijskoj zoni u Hrvata, onoj u Teslinoj, gdje se proizvodi, ugovara i trguje kao u Silicijskoj dolini. Kako će se ovaj zastoj u razvoju ljudskog društva reflektirati na Križevce neizvjesno je, ali zato nema neizvjesnosti u pogledu izbora za gradonačelnika.
Samo još izbori u Sjevernoj Koreji i Križevcima nemaju ni neizvjesnosti niti unose nervozu. Zaposleni se mogu posvetiti radu, a uprava trošenju. Na izborima u Pjongjangu uvijek pobijedi neki Kim, a u Križevcima neki Hrg, i po tome smo planetarno poznati. Ja u tome vidim dobar trag i očekujem procvat kongresnog i seoskog turizma te skore pohode radoznalih pojedinaca i skupina zapadnih zemalja u želji da saznaju tajnu demokracije na naš način!

Dok SDP na razini Hrvatske predstavlja najjaču oporbenu stranku, a lijeva politička opcija globalno predstavlja zadnju branu siromašnih masa pred beskrupuloznim predstavnicima oligarha priljubljenih uz vlast, istovremeno ista ta stranka u Križevcima predstavlja šaljivu grupu građana, na čijem je čelu već dugo (a vjerujem da ima pretenzija biti i doživotno), „vođa“ partijski školovan u vrijeme jednog naroda, jedne ideje i jednoga vođe.

Začudo, ni vođa sam, ali ni članstvo, nisu svjesni da tako kadrovski posloženi nemaju ni povjerenje birača ni poštovanje građana, i da su zapravo kamen oko vrata bilo kakvom pokušaju promjena, nužnim za prosperitet uspavanog grada. Križevački SDP takav kakav je, s kadrom koji nam nudi, ne treba nikome. Za unutarnje promjene, očito je, nemaju snage ili se boje promjena, ali i svojeg vođe, a sam vođa nije dovoljno samokritičan da shvati kako je problem baš u njemu, i da je stranka sužanj njegovog ega.
Krajnje je vrijeme da se umjesto osvajanja vlasti stranka okrene sebi, da se riješe onih koji su ih usidrili u prošlosti i komitet transformiraju u političku stranku. Umjesto toga, njihov prvi čovjek, igrajući „Ruski rulet“, preživjele nudi kao sposobne i moćne, pišući lažne biografije svojih heroja i nudeći nam skromnost veću od postojeće.

Strateški slogan „Zaustavimo ruralizaciju grada“ smiješan je pjev seoskih kokota, jer upravo oni izgledaju ruralno. Mirišu mi na prošlost, konspirativno, rodovsko, pajdaško i klanovsko djelovanje, plaši me i asocira na 1948. kad su lugari u kožnim jaknama, grubim cipelama i zapuštenim bradama istrčali iz šume i formirali komitete, komisije, kombinate i uzurpirali vlast. Ako u njihovom kadrovskom loncu jelovnik slaže i miješa vođa po svome nahođenju i ako nema boljih od postojeće ponude, neka raspuste stranku i neka neki novi ljudi krenu ispočetka i spreme se za buduće izbore.

Ovako su izbori u Križevcima nepotreban trošak. Odnosi u gradu ostat će isti. Vladat će lokalni veseljaci i bekrije ograničenih mogućnosti, skromne vizije i politički anonimusi kojima je odlazak u Zagreb putovanje, a put u Europu znanstvena fantastika. Ali, bez svake sumnje, sadašnja vlast u Križevcima i HSS-ova politička opcija imaju mandat i demokratski legalitet. Dobili su povjerenje birača na izborima, dominantno i bez trunke sumnje, baš kao što će dobiti ove svibanjske!
Birači vide i znaju da je ova vlast skromna, ograničena i svakako besperspektivna, ali kao i što majka rodi hendikepirano dijete pa ga prigrli kao najzdravije, tako su i građani prihvatili ovu kukavnu vlast, ali svakako bolju od one koju im nudi kolosalna koalicija SDP-a i sva tri člana gradskog HNS-a.

Naš grad ne zaslužuje bolju vlast, ali zaslužuje i treba bolju oporbu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.