Auto-Info: Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTi

Nova Opel Insignia je pred kraj prošle godine zamijenila dobro nam poznatu Vectru. Sudeći prema titulama „Croauto 2009“ i „Europski automobil 2009. Godine“, postaje jasno kako će Insignia pokupiti veliki udio u prodaji automobila više-srednje klase.

Na testu smo imali Insigniu u karavanskoj izvedbi, ili kako su ju u Russelsheimu nazvali – Sports Tourer. Odmah, na samom početku testa pohvalio bih njemačke dizajnere koji su uspjeli od „čudne“ Vectre napraviti automobil koji se sviđa i mlađoj i starijoj populaciji. S obzirom kako se ovaj automobil svidio svima, a radi se o karavanu, to je i više nego uspješno. Sprijeda gledano nema razlika između limuzine i Sports Tourera. Linija automobila je aerodinamična i skladna. Djeluje ozbiljno, dinamično i nenametljivo. Samosvjesna i snažna silueta Insignije Sports Tourer naglašena je čvrstom i skladno oblikovanom karoserijom s oštrim pregibima na bočnim stranicama.

Elementi unutrašnjeg oblikovanja nove Opel Insignije Sports Tourer odgovaraju skladnim proporcijama dinamično zaobljenih linija koje ocrtavaju njezin vanjski izgled. Već se na prvi pogled može uočiti velika razlika u kvaliteti korištenih materijala, ali i kvaliteti izrade istih. Završna obrada je na najvišem nivou, ali se na dijelovima pokraj klima uređaja primijeti nešto jeftinija plastika koja „pucketa“ čak i lakšim pritiskom na nju. Pogled na središnju konzolu će na svakome Sci-Fi ljubitelju izmamiti osmjeh na licu. Dizajn cijeloga interijera je vrlo moderan i naveliko ostavlja stari dizajn „hladnih“ Opela iza sebe.
Na vrhu konzole nalazi se multifunkcionalni ekran na kojem se mogu očitati sve informacije o vozilu, klima uređaju ili audio sustavu. Ispod njega smješten je vrhunski audio sustav i automatska dvo zonska klima. Iako izgleda nepregledno, brzo smo se navikli na novi dizajn. Središnji tunel je u odnosu na stari model povišen, pa je i ručica mjenjača kraća. Iza ručice mjenjača i naslona za ruke nalaze se komande za upravljanje sustavom automobila, od navigacije do postavki vozila. Pozicija prekidača i nije najbolje izabrana jer ih prilikom agresivnije vožnje možete slučajno pritisnuti… Mjesta sprijeda ima dovoljno, ali je zato prostor straga dosta skučen. Očekivao sam puno mjesta jer pogled izvana daje naslutiti kako je Insignia Sports Tourer ogroman automobil, no prevario sam se. Straga se mogu smjestiti 3 osobe normalnog uzrasta bez previše stiskanja. Kako je prostor u kabini smanjen, sigurno očekujete ogroman prtljažnik. 540 litara je pri vrhu klase, a spuštanjem stražnjih naslona taj se kapacitet povećava na čak 1.530 litara.

Testirana Opel Insignia Sports Tourer bila je opremljena 2.0-litrenim CDTi dizelašem sa common-rail tehnologijom. Novi common-rail sustav ubrizgavanja goriva koristi tlak od 2.000 bara. Gorivo se ubrizgava korištenjem piezoelektričnih brizgaljki, koje sa osam ubrizgavanja po taktu omogućuju iznimno precizno upravljanje izgaranjem. Na taj se način motor bolje iskorištava što automatski dovodi i do niže potrošnje. Ovaj motor opremljen je sa čak dva turbo punjača (Bi-Turbo) što osigurava maksimalnu učinkovitost jer time eliminiraju turbo rupe. Tako opremljen motor u testiranoj Insigniji razvija 160 konjskih snaga sa 350 Nm okretnog momenta.

Performanse ovog karavana su solidne. Stotku lovi za 9.9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 212 km/h. U praksi navedene brojke izgledaju puno uvjerljivije. Kako sam već naveo, turbo rupa se skoro niti ne osjeća, a na 1.800 okr/min Insignija jednostavno «poludi». Oštro ubrzavanje kreće i ne staje sve do 4.400 okr/min. Pritisak u naslon sjedala je zagarantiran. No, prije nego krenem sa opisom voznih osobina, trebao bi još reći ponešto o samoj upravljačkoj poziciji. Testirani model imao je „gro“ opreme, pa tako i el. podesiva i kožom presvučena sjedala. Sjedala su više sportski orijentirana, pa tako nude odličan bočni oslonac, što je s obzirom na performanse potrebno. Sjedi se dosta tvrdo, ali već nakon nekoliko kilometara primijetio sam kako je to zapravo dobro rješenje jer ne umara kralježnicu. Idealu upravljačku poziciju nije teško naći jer se sjedala sa kožnim upravljačem mogu podesiti u gotovo svim smjerovima. Ovaj se automobil u gradskoj vožnji ponaša kao ostala vozila iz segmenta. Nema previše iznenađenja, jedino se neravnine malo više osjete zbog tvrđe podešenog podvozja. Na otvorenoj cesti dolaze Insignijine osobine do izražaja. Automobil jednostavno voli zavoje i međuubrzanja. Međuubrzanja su „žestoka“ bez obzira u kojoj se brzini nalazili. Kotači na Sports Toureru su bili velikih dimenzija (245/45R18) što uvelike poboljšava držanje u zavojima, ali na uštrb udobnosti.

Insignia na cesti leži mirno, «lijepi» se za asfalt, ali ako ipak uspijete pretjerati javit će se lagano podupravljanje koje se nakon toga prebaci na predupravljanje. No, ako se to i dogodi, ne treba paničariti jer će sva proklizavanja elektronika brzo ispraviti. S obzirom na upravljivost stare Vectre, inženjeri iz Russelsheima napravili su ogroman pomak nabolje. Možda je to i zbog iznimno dobrog i direktnog upravljača ili preciznog 6-stupanjskog mjenjača…. Insignia Sports Tourer se na testu pokazala kao mali potrošač. Iako smo ju „tjerali“, u prosjeku nam je trošila 8,1 litru na 100 kilometara što je daleko je od 6,0 litara koje garantira proizvođač. S obzirom na režim vožnje kojom smo ju mi vozili, rezultat je i više nego dobar. Umjerenom i „normalnom“ vožnjom potrošnja ne bi trebala prelaziti 7 litara na 100 km.

Više na Auto-Info.Hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.