Glasovi žena na Dan žena


U nedjelju, 8. ožujka u 19 sati Križevčane su koncertom u kavani Arteria, u sklopu Culture Shock Festivala, počastile tri izuzetne žene. Romanu Orešnik Mlinarić, Vladanku Ivković i Sonju Mrnjavčić, kantautorice već poznate križevačkoj publici, ove smo nedjelje prvi puta mogli čuti na zajedničkom nastupu. Romana i Vladanka, koje su i prije svirale, pjevale i recitirale zajedno, odlučile su svoj nastup "osvježiti" i učiniti zanimljivijim uključivanjem treće osobe, koju su prepoznale u Sonji.


Kantautorice su svoj nastup koncipirale tako da je svaka uz pratnju gitare izvodila uglavnom vlastite autorske pjesme, uz iznimku Sonje, koja je osim vlastitih odabrala i dvije ruske romanse. Da se koncert ne bi zadržao samo na izmjenjivanju izvođačica, one su jedna drugoj međusobno "asistirale" pri izvedbi pjesama, bilo dvoglasjem (rjeđe i troglasjem), bilo podvostručenjem gitarske pratnje.


Iako su svaka za sebe već razvile vrlo individualan stil, koji se ne očituje samo u pjesmama, nego i u načinu pjevanja, na ovaj način su iskazale vidljivo poštovanje i prema međusobnom radu. Dodavanje drugih glasova znatno je obogatilo sve pjesme pa, iako je to na ovom koncertu bilo ostvareno samo djelomično, djevojke su najavile da namjeravaju raditi na takvom obogaćivanju i u budućnosti.


Pauze između glazbenih brojeva Vladanka je ispunila recitiranjem poezije, a svoje je stihove recitirala uz neke od Sonjinih i Romaninih pjesama koje su je naročito inspirirale.


Uspješna suradnja između umjetnika različitog izražaja nije uvijek lak posao. Ono što je bilo posebno zanimljivo na nedjeljnom koncertu je to što nastup svake od kantautorica, svaki za sebe poseban i zanimljiv, nije ništa izgubio od svoje posebnosti njihovom interakcijom. Ako išta, čini se kao da tri umjetnice suradnjom još više uspijevaju istaknuti svoju individualnost i međusobno se nadahnjuju. U uvjerenju da su i one svjesne vrijednosti takve suradnje, očekujemo njene daljnje plodove.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.