Župan Koren netransparentno troši županijski novac

Unatrag već više od pola godine uredništvo kcburza portala pokušava saznati koliko je vrijednost izrade novih web stranica. Prvo smo pokušali telefonskim putem gdje su nas hladnokrvo i birokratski odpilili, potom smo probali sa više službenih zahtjeva pozivajući se na zakon o javnoj nabavi kao i pozivanjem zakona o pravu na pristup informacija, no i dalje nakon toliko vremena smo ostali bez odgovora. Također smo pokušali doznati neke informacije neslužbenim putevima, smiješno je za reći, no nitko osim župana Darka Korena ili nema ovlasti za davanje te informacije ili nema spoznaju o našem zahtjevu. Dakle, koga god smo upitali za traženu informaciju smo došli do zida. Postavlja se pitanje kako i u kojoj mjeri se vodi transparentnost županijskog proračuna, te koliku odgovornost i prema kome ima Župan Koren prema proračunu kojeg pune građani Koprivničko – Križevačke Županije. Vlastitim istraživanjem zakona o pristupu informacija u javnim ustanovama, kao i zakona o javnoj nabavi može se samo ustvrditi kako župan Koren lukavo skriva informaciju o cijeni izrade novih web stranica Koprivničko – Križevačke županije.

Na iste upite uredu predsjednika Republike Hrvatske, Gradskoj upravi grada Koprivnice smo dobili uredne odgovore u zakonsko propisanom roku. Tako smo saznali da je web stranica ureda Predsjednika napravljena u volonterskom obliku kao sponzorstvo(bravo za izvođače), a web stranice grada Koprivnice također za razuman iznos što je također pohvalno. Iz prethodnih pisanih odgovora župana Korena na izravni upit o cijeni i uvjetima izrade novih web stranica dobili smo sljedeći odgovor od Tajnika županijske skupštine Zdravka Lovrekovića koji kaže: „Odbija se zahtjev za dostavu traženih podataka kao neosnovan iz nekoliko razloga. Koprivničko – Križevačka županija zaključila je ugovor sa tvrtkom skin29 d.o.o. iz Koprivnice. Web stranica je izrađena i predana na korištenje kao računalni program koji ima karakter autorskog djela i to djela primijenjenih umjetnosti i industrijskog dizajna. Sukladno odredbama međunarodnih konvencija o autorskom pravu u međusobnoj upotrebi nalazi se znak „c“ kao kratica za izradu copyright koji se obično poprati imenom nositelja autorskog prava. Iz ovog proizlazi da je ovo djelo predmet zaštite“.

Nadalje se pozivaju na izuzetak prava na pristup informacija koje bi ugrozilo pravo intelektualnog vlasništva, mada nigdje nije navedeno osporavanje ili zadiranje u nešto što je zakonom o autorskom djelu zabranjeno. Ono što nama u ovom odgovoru Lovrekovića nije jasno je opet cjelokupni odgovor te važne županijske institucije. Ponavljamo – postavili smo pitanje: “kolika je cijena izrade novih web stranica Kc-Kž županije“!. Nigdje nismo postavili pitanje gdje bi se moglo iz konteksta izvući zadiranje u prava autora navedenog djela ili kršenja autorskog prava, naime vlasnik autorskog djela je Koprivničko–Križevačka županija iliti svi njeni građani, a ne županijska Uprava, a što je i vidljivo na web stranicama http://www.kckzz.hr/, postavljeno na dnu web stranica. Prema tome je jasno vidljivo kako se Koren, kroz Tajnika Kc-Kž županijske skupštine uspješno migolji pred istinom. Ili je to skrivanje lošeg gospodarenja županijskim proračunom nekoliko dana pred lokalne izbore? Birači će sami procijeniti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.