Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza

U Križevcima će se u subotu, 20. siječnja 2018. godine od 10 do 12 sati na središnjem gradskom trgu obilježiti Dan mimoza. Cilj obilježavanja je upozoriti na važnost borbe protiv raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa. Prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala želi se skrenuti pozornost na prevenciju te vrste raka od koje danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

11. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – Dan mimoza

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.