Čembalistički koncert na novom instrumentu


Glazbena škola Alberta Štrige u Križevcima organizira čembalistički koncert povodom kupnje novog vrijednog instrumenta, koji će se održati u četvrtak 12. veljače 2009. u Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma. Djela Purcella, Scarlattija, Bacha i Haydna na instrumentu koji je preteča glasovira iz doba baroka izvodit će svjetski poznata čembalistica Višnja Mažuran uz mladu križevačku profesoricu čembala Zlatu Životić. Ulaz na koncert koji počinje u 19 sati je slobodan.


Višnja Mažuran kao glazbenik i pedagog se školovala u Zagrebu, Münchenu i Innsbrucku, ostvarila je respektabilnu karijeru u domovini i inozemstvu baveći se glazbom podjednako intenzivno na solističkom, komornom i pedagoškom planu, izdavši također više nosača zvuka s kapitalnim Bachovim djelima. Član je proslavljenih Zagrebačkih solista, s kojima nastupa na više od 2000 zajedničkih koncerata na svih pet kontinenata u najeminentnijim svjetskim dvoranama, uz suradnju s velikim svjetskim imenima te golemo profesionalno iskustvo. Za umjetnička postignuća Mažuran je višestruko nagrađivana (Trnina, Nazor, Lukačić, Orlando, Nagrada Grada Zagreba, Kantor), a 2006. je primila državno odlikovanje, Danicu hrvatsku s likom Marka Marulića za doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.


Mažuran je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. postavila temelj studiju čembala, koji je s uspjehom završila i Križevčanka Zlata Životić, uz završeni teoretski odsjek, dok za čembalo danas pohađa poslijediplomski umjetnički studij. U proteklih pet godina usavršavala se kod brojnih svjetski poznatih majstora čembala, komorne i barokne glazbe, a kao profesor u srednjoj glazbenoj školi Alberta Štrige predaje solfeggio, harmoniju polifoniju, sviranje partitura, dirigiranje te klavir obligatno. Aktivna je članica pjevačkog društva "Kalnik" te komornog vokalnog ansambla "Solisti sv. Marka" s kojima nastupa po europskim gradovima, a od jeseni 2007. voditeljica je Dječjeg zbora crkve sv. Marka Križevčanina i Majke Božje Koruške.

Vezano

Komentari su zatvoreni.