Auto-Info: Novi – Hyundai i30 CW 1.6 VGT


Nakon testiranja dvaju Hyundaia i30 u najslabijoj benzinskoj i najjačoj dizelskoj varijanti, vrijeme je za test i30 CW sa najtraženijim 1.6-litrenim turbodizelskim agregatom. O izgledu se može malo toga nadodati na već spomenute testirane primjerke i30-ke. Skladan i nenametljiv dizajn nije narušen produljivanjem automobila za 23 cm. i30 CW se ne čini ogromnim karavanom te zadržava šarm kratke verzije s petorim vratima. Pošto je izgled automobila subjektivan, prepuštamo vama donošenje odluke prema priloženim fotografijama.


Interijer je kao i u ostalim izvedbama na visokoj razini, a završna obrada daje naslutiti kako je riječ o automobilu više klase. Već smo i prije hvalili Hyundaijev trud u pogledu podizanja kvalitete. Sve je na svojem mjestu, intuitivno i pregledno. Svijetloplava boja osvjetljenja pun je pogodak i ne smeta pri vožnji noću. Letimičnim pogledom na središnju konzolu možete dobiti sve potrebne informacije o audio sustavu ili klimatizaciji. Odličan audio sustav ima priključak za USB i obični ulaz smješten u središnjem tunelu ispod poklopca naslona za ruke. Naime, jako rijetko viđeno, Hyundai ispod poklopca ima kanalić za kabel mobitela ili nekog drugog uređaja kojeg možete puniti na 12V priključak ili preko USB-a. Preglednost je zavidna zbog niskih donjih linija prozora.


Glavna stvar zašto opet testiramo i30 je upravo prtljažnik. U ovakvoj karavanskoj izvedbi nudi 415 litara iskoristivog prostora odnosno 1395 litara nakon preklapanja stražnje klupe. Utovar težih stvari je olakšan zbog niske donje linije otvora prtljažnika. Za veća putovanja mjesta na stražnjoj klupi ima dovoljno i za tri borca u teškoj kategoriji kojima će biti sasvim udobno i na lošijim prometnicama. Sjedala su odlična i ne umaraju, ali nedostaje im malo više bočnog oslonca, ali prema namjeni zadovoljavaju kriterije. Dvozonska, automatska klima će vas hladiti, iako ju po ovoj zimi nismo testirali. Ali zato možemo reći kako grijanje odlično radi, s obzirom na temperature niže i od -10 stupnjeva.


Testirani model bio je opremljen 1.6-litrenim turbodizelskim agregatom sa common-rail tehnologijom. Motor u ovom automobilu razvija 90 konjskih snaga sa 235 Nm okretnog momenta dostupnog od 1.750 okr/min. Navedeni agregat krase epiteti poput eksplozivan, elastičan i štedljiv. S obzirom na težinu od 1.333 kg možemo zaključiti kako i30 karavan nije za stazu, ali zadovoljiti će potrebe normalnog vozača. Sa ovim vozilom moći ćete umjereno voziti, ali i pretjecati. Još jedna vrlina i30-ke je 5-stupanjski ručni mjenjač koji je relativno precizan i koji dobro prati mogućnosti motora.


U vožnji se karavanska inačica i30 ponaša zrelije nego obični i30. Kod pretjerivanja prilikom ulaska u zavoj javit će se predupravljanje, a kod pretjerivanja sa gasom u zavoju na granici držanja cijeli će automobil početi kliziti, no sve u granicama prihvatljivog. i30 kod takvih ekscesnih situacija dosta oprašta i malim korekcijama ćete se vratiti na pravu putanju.


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.