Iz Rusije s ‘ljubavlju’ – plina još ima…

Zbog Rusije koja je ovih dana cijeloj Europi pokazala zube – obustavivši ili smanjivši isporuku prirodnoga plina, pate i Hrvati, koje je na početku godine već “smrznulo” povećanje cijena tog dosad ‘socijalnog’ energenta, kojega su Križevčani u prosincu potrošili oko milijun i pol kubika, mahom na grijanje domova.

Svakodnevne opširne ‘ljubavne’ poruke na relaciji EU – Moskva sa zanimanjem, ali i zebnjom prate se i u Križevcima, gdje je distributer plina Radnik cijenu prostornog metra plina za krajnjeg korisnika povisio na 2.46 kuna (prije bila 2.13 kn). U Radniku ne žele ni pomišljati na nestašicu, ali već sad javljaju industrijskim, velikim korisnicima, kakvih je srećom malo u lokalnom gospodarstvu (Mlinar, ITS…)da prijeđu na alternativu poput loživog ulja, priopćuje Josip Furmeg.

Ističe da za slučaj najgoreg scenarija, što bi bila redukcija svim korisnicima, imaju izrađen plan.- U slučaju najgoreg bit će i redukcija građanima, na način da svaka 2 sata isključujemo kvart po kvart – kaže Furmeg. To je izvanredna okolnost koja bi svakako bila najneugodnija, pogotovo domaćinstvima koja nemaju uvjeta za prijelaz na grijanje na drva. Oni oprezniji već su pohitali u dućane kupiti električne grijalice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.