Tri brata i seku želi posvojiti 100 obitelji

Priča o trojici braće i sestri iz okolice Križevaca koji nikada nisu osjetili toplinu roditeljskog doma stotinjak Večernjakovih čitatelja toliko je dirnula da su se javili u redakciju, Centar za socijalnu skrb te Ministarstvo socijalne skrbi odlučni da posvoje njih četvero.

Čak su i na www.vecernji.hr komentatori postavljali pitanja gdje se treba javiti kako bi se pomoglo toj djeci. Braću D. (5), A. (4) i L. (2) te njihovu sestru V., koja će u siječnju proslaviti prvi rođendan, socijalni radnici oduzeli su nemarnim roditeljima nakon godina zanemarivanja.

Užareni telefoni
– Od 7.15 sati telefoni nisu prestali zvoni. Zovu ljudi, žele posvojiti četvero naše djece. Raspituju se, uglavnom oni roditelji koji su već prošli proceduru, ali i parovi koji imaju vlastitu djecu, ali bi željeli pružiti dom i ovim mališanima. Ima ozbiljnih kandidata, ali ima i onih koji su jednostavno osjetili potrebu pomoći. Misle, pristojno žive pa su se javili. Neki su ponudili i da dječica, uz kolače i darove, u njihovim domovima proslave božićne blagdane – kazala je socijalna radnica Đurđa Karadžić te dodala da je dobar dio kandidata za posvajanje već prošao obradu Centra za socijalnu skrb.

U timu za obitelj CZSS-a Križevci, kad su ih zbog “četvorki” posjetili novinari, bili su, blago rečeno, skeptični. Kad su pročitali priču, reakcija je bila potpuno drukčija.

– Mislili smo da dolazite po senzaciju, a vi ste napravili priču iz koje bi se moglo izroditi nešto dobro. Nadam se da će biti tako – objasnila je kroza smijeh Đ. Karadžić. Kandidatima koji bi posvojili braću D. (5), A. (4) i L. (2) te sestru V. (1) poručuje kako je riječ o “živahnoj djeci” s kojom puno treba raditi.

– Udomiteljice su napravile puno za njih. Ali, oni su godinama bili zanemarivani, pa je najstariji brat tek nedavno učio kako jesti žlicom. Niz je takvih situacija.

Nije sve idealno, ali nikako se ne radi o nepremostivom problemu. Iskustvo me uči da će se ta djeca, kad osjete pravu roditeljsku ljubav, bez problema uklopiti u obitelj. Već je bio sličan slučaj kad je djevojčica od neprilagođenog djeteta uz roditeljsku ljubav postala najbolje dijete – govori iskusna socijalna radnica.

Za dvoje starije djece, petogodišnjeg D. i četverogodišnjeg A. postupak oduzimanja roditeljske skrbi i posvajanje moglo bi biti gotovo do ljeta, a za mlađu djecu taj postupak tek treba pokrenuti.

Kada bi sve bilo u preporučenim rokovima, do idućeg Božića sve bi moglo biti riješeno.

U Večernji list javili su se i znanci obitelji iz koje je izuzeto četvero djece.

Redom potvrđuju strašnu priču o zanemarivanju te tvrde da je za djecu najbolji dan bio onaj kad su odvezeni iz hladna roditeljskog doma. Dodaju još strašnije detalje o nehigijeni i zapuštenosti djece.

Majka koja nestaje

– Ta mama je pelene mijenjala kad se sjetila. Djeca su bila prepuštena sama sebi. Ponekad bi im obrok ispao iz ruke na pod, a ona bi ga uzela, nekad i blatna, te strpala u usta – kaže jedna od susjeda obitelji uz opasku kako su i susjedi, kad bi majka nestala na desetak dana, apelirali kod seoskog liječnika da učini nešto.

U Centru za socijalnu skrb doznajemo još niz nevjerojatnih stvari. Primjerice, djevojčica koja je rođena prije nepunih godinu dana prijavljena je tek osam mjeseci nakon rođenja. Nije imala čak ni zdravstvenu knjižicu. Kad je trebala pomoć, liječio ju je seoski doktor iako to nije bio obvezan.

Djed, koji živi u istoj kući gdje su bila i djeca, ima problema s alkoholom, a isti problem ima i 32-godišnji biološki otac djece koji zarađuje nadničarenjem, ali zamjetan dio zarade potroši na alkohol.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.