Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Reakcija čitatelja – gust promet kroz Sv. Ivan Žabno

12971040_1222563437784323_2066395931913242671_o-744x496_teretni_kamioni_tranzitPotaknut nedavnim napisom o prometnoj nesreći u naselju Kuštani u općini Sveti Ivan Žabno, u redakciju portala nam se javio mještanin iste općine koji stanuje u vrlo prometnoj ulici Braće Radića, kod raskrižja za skretanje na željezničku stanicu.
– Svakodnevno sam svjedok kriznih situacija u prometu na ovoj cesti, da ne govorim o teškim prometnim nesrećma s poginulim osobama. Otac sam desetogodišnjeg djeteta i mene je strah pustiti je samu na ulicu ili u školu, iskazao je zabrinutost.

Mještanin Sv. Ivana Žabna navodi da obližnji pješački prijelaz vozači u pravilu ne poštuju, a neki su čak i bezobrazni ako netko želi prijeći cestu. Cestom sve više prometuju velika teretna vozila, kamioni stranih registracijskih oznaka – bugarskih, rumunjskih, mađarskih, srpskih, koji su u tranzitu kroz Koprivničko-križevačku županiju, a promet je najgušći u vremenima 21:00-22:30 i 5:00-6:30 sati, kad u jednoj minuti prođe desetak do petnaestak velikih kamiona.
– To su cestovne krstarice koje prevoze brodske kontejnere. Od njihove težine kuće se tresu kao da je potres, opisuje dalje naš čitatelj.

Čitatelj se pita zašto policija ne provjerava masu tih kamiona i tvrdi da ta cesta ne podnosi takav pritisak. Dodatnu opasnost za sudionike u prometu vidi u ograničenju brzine postavljenom na 70 km/h koje vozači, prema njegovim riječima, rijetko poštuju.
– Mislim da je 70 km/h prevelika brzina u naseljenom mjestu, a pogotovo gdje je pješački prijelaz. Zašto policija ne provjerava brzinu u mojoj ulici?

Očitovanje PU koprivničko-križevačke

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke, obzirom na veliku frekvenciju vozila i događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama zabilježenih nekoliko godina unazad, posebnu pozornost posvećuju nadzoru prometa na državnoj cesti D 28, a posebice u Ulici braće Radića u Svetom Ivanu Žabnu.

Policijski službenici u Ulici braće Radića u Svetom Ivanu Žabnu, sukladno mogućnostima, kontinuirano vrše nadzor brzine kretanja, nadzor alkoholiziranosti vozača, mladih vozača, poštivanja prednosti prolaska, te nadzor teretnih vozila.

Policijska uprava koprivničko-križevačka vrši nadzor najviše dopuštene mase, osovinskog opterećenja i dimenzija vozila u suradnji s djelatnicima Hrvatskih cesta, obzirom da ista ne raspolaže potrebitom opremom za vršenje rečenog nadzora.

Policijska uprava koprivničko-križevačka ne utvrđuje ograničenja brzine kretanja, već isto, sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, određuje koncesionari prometnica odnosno u ovom konkretnom slučaju Hrvatske ceste d.o.o. – Poslovna jedinica Varaždin.

wpDiscuz