Auto-Info: Novi – Land Rover Freelander 2 2.2 TD4 SE


Novi Land Rover Freelander 2 nije redizajn starog, već je u potpunosti novi automobil. Sjetimo se koliko je novina Land Rover donio kada je davne 1997. godine predstavio prvi kompaktni 4×4 u premium segmentu… Sama činjenica da je Freelander bio jedan od najprodavanijih SUV-ova na europskom tržištu i najprodavaniji 4×4 u Velikoj Britaniji potvrđuje kvalitetu istog.


Izvana gledano, Freelander 2 lako ćete prepoznati po njegovim dinamičnim dizajnom, sportskim stavom i oštrim, jasnim linijama. Sprijeda jasno prevladava velika maska hladnjaka u „Land Rover“ stilu te velika prednja svjetla. Sa strane nema iznenađenja, već samo velike površine sa jasnim linijama. Stražnji dio će vas možda malo zbuniti jer se rezervni kotač više ne nalazi na vratima prtljažnog prostora. Sve u svemu, možemo reći kako je novi Freelander vrlo skladno oblikovan, po uzoru na veću braču.


U unutrašnjosti se nastavlja doživljaj premiuma. Komfor i prostranost su na najvišem nivou. Sjedala pružaju izvanrednu udobnost, jedino im nedostaje malo bolja bočna potpora u zavojima. Vozačevo sjedalo se može podešavati u šest različitih smjerova, tako da će svako vrlo lako naći idealnu poziciju za upravljanje. Preglednost je također odlična, upravo zbog velikih staklenih površina. Jedino je vožnja unatrag malo problematična zbog povišene pozicije sjedenja, ali ukoliko imate parking senzore, ni to neće biti problem. Iako je Freelander 2 kompaktni SUV, prostora za suputnike ima dovoljno. Tako će svi putnici u vozilu imati dovoljno mjesta za koljena i glavu. Zanimljiva je činjenica kako je raspored sjedenja stepenast. Naime, stražnja klupa postavljena je 50 mm više u odnosu na prednju, tako da svi mogu uživati u pogledu naprijed. Prvi pogled na kokpit otkrit će izvanrednu kvalitetu izrade, dok ćete kvalitetom korištenih materijala možda biti malo razočarani. Kako se tu radi o premium klasi očekivali smo upotrebu malo mekših materijala. No, s obzirom kako se radi o vozilu kojem prašnjavi tereni nisu nepoznanica, tvrdi materijali niti nisu tako loš izbor (lakše održavanje). Buke i pri bržim vožnjama nema, a normalno se možete razgovarati i pri brzinama većim od 160 km/h.


Testirani model bio je opremljen novim TD4 dizelskim motorom zapremine 2.2 litre koji je nastao u suradnji Forda sa grupacijom PSA. Novi motor razvija 160 KS, a nudi impresivni okretni moment od čak 400 Nm već pri 2.000 okr/min. Sve ove brojke jasno nagovještavaju kako se radi o vrlo brzom SUV-u. Ubrzanje od 0 do 100 km/h Freelander 2 obavit će za 11,7 sekundi, a maksimalna brzina mu iznosi 181 km/h. Testni model imao je i 6-stupanjski automatski mjenjač koji se pokazao vrlo kvalitetnim. Odlično je prilagođen za sve off road izazove uz svakodnevno korištenje asfaltiranih prometnica. Zanimljiva je činjenica kako je mjenjač tako konstruiran i postavljen da sa Freelanderom 2 možete prelaziti vodene površine do dubine od pola metra. Uz sve navedeno, testirani primjerak ima i stalni pogon na sve kotače koji mu omogućuje visoku razinu agilnosti i sposobnosti u vožnji, bez obzira o kakvoj se podlozi radilo. Ovjes dugačkih hodova čini Freelandera 2 vrlo udobnim, a minimalno 210 mm udaljenosti od tla, sposobnim i izvan asfalta. U normalnim uvjetima vožnje, mali dio momenta odlazi na stražnje kotače, dok se u off road situacijama, prema potrebi, sav moment automatski prebacuje ma stražnje kotače. Taj sustav je za Land Rover razvio svjetski poznati Haldex. U Freelanderu 2 postoji i nova tehnologija nazvana „Terrain Response“. Tehnologijom se upravlja pomoću kružnog prekidača smještenog ispred mjenjača. Postoje četiri opcije koje vozač može odabrati. Prva opcija je general driving za svakodnevnu cestovnu i blažu off road vožnju. Druga mogućnost je grass/gravel/snow za klizave podloge. Treća opcija je za blato, a četvrta za pijesak. Svaka opcija nudi najbolju podešenost za odabranu vrstu podloge. Uz navedene opcije serijski ćete dobiti i razne druge sustave za pomoč prilikom vožnje na off roadu. Od sustava za nadzor pri vožnji nizbrdo do prekida isporuke momenta na kotač koji gubi kontakt s podlogom, sve je sadržano u Terrain Response-u.


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.