Akcija oprosta zakasnine traje do 15. studenoga

S knjigom kasnio 5 godina

KRIŽEVCI – Knjige koje nisu vraćene na vrijeme često smo pronalazili u vrećicama pred vratima knjižnice. Zbog srama što su dobili opomenu neki nam ih korisnici vraćaju poštom, a neki šalju poznanike ili rodbinu da ih vrate – rekla nam je Marjana Janeš-Žulj, ravnateljica Gradske knjižnice.

Pozitivni primjeri

Knjižnica se protiv neažurnih korisnika bori i uz pomoć nekoliko akcija vraćanja zaboravljenih knjiga bez naplaćivanja zakasnine. Jedna od redovitih, vezana za obilježavanja mjeseca knjige, u tijeku je od 15. listopada, a trajat će punih mjesec dana.

Lani je u mjesecu knjige 50-ak korisnika iskoristilo mogućnost i vratilo zaboravljene knjige.

No, još je mnogo korisnika na koje ne djeluje takav apel, pa tako još ima 40 knjiga koje su zaboravljivi korisnici posudili još 2007. i 15 knjiga posuđenih 2006. Te knjige najvjerojatnije nikad neće ni biti vraćene.

– Ipak ima i pozitivnih primjera, pa bilježimo rekord da nam je jedan korisnik vratio knjigu nakon 5 godina, obrazloživši da ju je pronašao prilikom čišćenja tavana – kaže ravnateljica Janeš-Žulj.

Dodala je da su lanjsku zakasninu sa 1 kune po danu snizili na 0,50 kuna kako visok iznos zakasnine ne bi obeshrabrio korisnike da vrate knjigu. Ipak, i unatoč mogućnosti telefonskog produljivanja, mnogo je onih koji knjige ne vraćaju u zadanom roku od 21 dana. Tako je lani od ukupno 3500 korisnika knjižnice čak 1092 puta naplaćena zakasnina, a 2006. 1282 puta.

Promjena adrese

Najveća zakasnina od 260 kuna naplaćena je jednom korisniku 2006., a lani je 17 korisnika platilo zakasninu od 100 kuna.  Opomene knižničari šalju nakon što korisnik knjigu drži dulje od dva mjeseca, a ove su godine već poslali 177 opomena. Najredovitije knjige vraćaju umirovljenici, a najviše imaju sa studentima kojima upućuju najviše opomena.

Zbog promjena adresa studentima je i najveći problem uručiti opomenu pa ravnateljica Janeš-Žulj kaže da knjižničari nekad moraju biti pravi detektivi da bi doznali novu adresu nekoga zaboravljivog korisnika.

Problema u knjižnici imaju i s oštećivanjem knjiga, a nedavno su jednu ljubiteljicu čokolade s rižom morali opomenuti jer u svakoj knjizi koju je posudila bilo ostataka čokolade. No, u knjižnici kažu da ipak nije sve crno jer većina korisnika poštuje pravila i knjige vraća neoštećene i na vrijeme te veoma mnogo čitaju. Lani je najčitateljica bila Marija Matus-Krofl koja je pročitala čak 150 knjiga.

Vezano

Komentari su zatvoreni.