‘Našu vodu piju po celom svetu, a mi nemamo kaj!’

Potkalničko selo Apatovec po mnogo čemu zaslužuje ući u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda, a ponajviše po tomu da iz njegova podzemlja izviru milijuni litara mineralne i izvorske vode koja se prodaje u zemlji i svijetu, te da stotinjak gospodarstva ima barem dvaput više bunara nego kuća.

Pojedina kućanstva okružena su sa po tri, čak i pet bunara u dvorištu, koji presahnu ne samo za ljetnih vrućina, nego i s pojavom prvih jesenskih magli, što je zacijelo neki prirodni fenomen, dok istodobno u obližnjoj tvornici u dolini crpke danonoćno izvlače iz podzemlja milijune litara vode. Poznata apatovačka kiselica, otkrivena u šumi još u 19. stoljeću, proslavila je početkom 20. stoljeća Apatovec na europskim izložbama osvojenim odličjima za kakvoću i zdravstvena svojstva mineralne vode.

 
 

 

Nemremo verovati da našu vodu danas piju ljudi po celome svetu, a da mi nemamo kaj” – govore Apatovčani s neskrivenom gorčinom.

Škola dobila aparat
Zato zvuči nevjerojatno podatak da mještani već desetljećima nemaju pitku vodu i da je moraju u bačvama i kanistrima dovoziti iz okolice. Donedavno je nisu imali ni učenici u područnoj školi, na što ih je često upozoravala sanitarna inspekcija jer su djeca pila nesigurnu vodu iz slavine, sve dok im iz tvrtke “Kalničke vode Bionatura” nisu darovali aparat i spremnike s pitkom tekućinom.

Ugostitelj Stjepan Grbolja, inače predsjednik Mjesnog odbora Apatovca, morao je za goste nabaviti dva aparata za vodu, iako ima čak pet bunara, koji ili presušuju, ili osiguravaju jedino sanitarnu vodu za pranje čaša i ispiranje zahoda. Grbolja je ogorčen što selo unatoč obećanjima križevačkih gradskih vlasti još nema vodovod, zbog čega su mještani već nekoliko puta namjeravali traktorima zatvoriti prilazne ceste i izlaz iz Badelove tvornice vode.

– Na svu sreću imamo vatrogasni spremnik u zaselku Lipovec, sa 70.000 litara vode, kamo mještani odlaze svako jutro s bačvama i kantama da bi taj dan osigurali dovoljno vode za sebe i blago. Ali tako više ne može i ljudima je već dozlogrdilo da se u 21. stoljeću moraju na taj način opskrbljivati vodom, a žive u selu koje ima tvornicu vode. Čuli smo od gradonačelnika Hrga da je projekt vodovoda gotov i da se očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. No, ako radovi uskoro ne počnu, nećemo moći zaustaviti mještane da ne blokiraju ceste – upozorava Grbolja.

Nesloga ne gradi

Razgovarajući s mještanima doznali smo da se vodovod već mogao izgraditi i prije nekoliko godina, ali da za to poslovično nije bilo sloge. Neki okrivljuju gradsku vlast da je omogućila dolazak Badela 1862 i gradnju tvornice mineralne i izvorske vode umjesto da je najprije selu osigurala opskrbu vodom. Drugi tvrde da su pojedinci radi vlastitih interesa i koristi vodili u selu stranačku politiku, ne vodeći računa o potrebama svih mještana, pa novi mjesni odbor čine članovi koje ne obvezuju stranačke stege.

O vodovodu ovisi i budućnost sela, koje najviše živi od prodaje ogrjevnog drva ili paljenja drvenog ugljena. Rijetki se, kao obitelj Stjepana Blaževića, odlučuju držati stoku, upravo zbog nestašice vode. U tvornici vode pak rade samo tri Apatovčana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.