Pojačan odstrel divljih svinja na kalničkom području

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva izdalo je, zbog učestalih šteta na poljoprivrednim usjevima i žalbi tamošnjih ratara, naredbu da do 1. srpnja bude obavljen pojačani odstrel divljih svinja na kalničkom području, što je i učinjeno. Točnije, radi se o dva privatna lovišta koje u zakupu imaju križevački poduzetnici Ivan Katavić i Davor Lukačić te jednom društvenom lovištu kojim gospodari Lovačka udruga sv. Hubert iz Križevaca.
Najviše divljih svinja odstrijeljeno je u Katavićevom lovištu, koje se prostire na 5630 hektara i to 119 komada.

– Prema naputku Ministarstva, trebali smo odstrijeliti sto komada, no zbog velikih šteta koje rade divlje svinje, premašili smo tu brojku. Već se nakon nekoliko tjedana vide rezultati. Šteta za sada nema na kukuruzu, a nije ih bilo ni na pšenici. Angažirao sam lovočuvare koji su stalno u lovištu i nadziru situaciju kako ne bi došlo do novih šteta na usjevima – rekao je Ivan Katavić.
Dodao je da je ugovorio premiju osiguranja lovišta na 480 tisuća kuna, a lanjske štete koje je počinila divljač iz njegovog lovišta, istaknuo je, u potpunosti su podmirene. Inače, u njegovom lovištu Polum ima oko 700 divljih svinja, pedesetak jelenske i tristotinjak srneće divljači.

Najezda divljih svinja

Davor Lukačić iz Kloštra Vojakovačkog, također poduzetnik i zakupnik lovišta Kalnik veličine 12.600 hektara, rekao je kako je najezda divljih svinja u cijeloj Hrvatskoj te da na kalničkom području i nije tako strašna situacija. U njegovom je lovištu odstrijeljeno 38 svinja iako je naputak Ministarstva bio 50 komada. Ostatak do popunjenja kvote od 50 komada planira odstrijeliti u jesen.
– Nije istina da se rade velike štete, a tamo gdje ih je i bilo, osiguranje je ljudima isplatilo naknade. Svake godine radimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili okolne poljoprivredne usjeve. Kupio sam oko 70 tona kukuruza za ishranu divljači i smatram da je to najbolja preventiva od šteta. Tako bi trebala postupati sva društva i svi lovozakupnici pa bi šteta bilo manje. Nije sve ni u odstrelu viška divljači – smatra Davor Lukačić.

Godišnje odstrel 150 svinja

Godišnje je u njegovom lovištu odstrijeljeno oko 150 komada divljih svinja. Lovačka udruga sveti Hubert iz Križevaca raspolaže s lovištem veličine 45.750 hektara na kojem su odstrijeljene 23 divlje svinje, koliko je i bio naputak Ministarstva.
– Nakon što smo dobili naputak da do 1. srpnja moramo riješiti višak divljih svinja svi članovi izašli su u lov jer su nam prijetile i kazne zabrane lova. Stavili su nas u isti koš kao i lovišta Kalnik i Polum u kojima svinje rade mnogo veće štete nego na području našeg lovišta – rekao je Milan Podhraški, predsjednik LU sv Hubert.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.