Kod hrvatskog je liječnika spas za Dijanino srce

"Kad mi je kći rekla da su joj, po liječničkim prognozama, preostale još dvije godine života ne operira li se srčani zalistak, bio sam spreman odmah prodati i kuću da joj pomognem" – otkriva 50-godišnji Zvonimir Palić iz Križevaca, čija kći Dijana Trušček (24) ima teškoće sa srcem. Bolove je Dijana osjećala već desetak godina, sve dok joj prošli mjesec nije dvaput pozlilo pa je otišla na liječnički pregled u Koprivnicu.

Ondje su nalazi pokazali da je srce toliko slabo da je neophodna operacija na zalisku. Obzirom na dob pacijentice, liječnici su preporučili zahvat u Americi, tj. na uglednoj klinici u Clevelandu, gdje je kardiokirurg Hrvat Tomislav Mihaljević. Put i dvotjedni boravak za dvije osobe međutim košta oko 30.000 eura, što Palići, dakako, nemaju. Budući Dijana postane uznemirena priča li o bolesti i svemu što je čeka, zamolila je oca da istupi u njeno ime.
"Takvi zahvati u Europi bi bili, kazali su nam, i skuplji, a stvar je u tome što bi Dijana već tri dana nakon operacije mogla hodati. Uz to ne bi uopće više bila ovisna o lijekovima, toliko bi joj operacija pomogla" – kaže Zvonimir, dodajući da se savjetovao i s jednim 43-godišnjim Koprivničaninom, kojeg je Mihaljević uspješno operirao.
Za nevolju koja je snašla cijelu obitelj saznalo je i Komunalno poduzeće Križevci, u kojem Palić radi. Radnici i sindikat stoga su sami počeli prikupljati dobrovoljne priloge za Dijaninu operaciju, a obratili su se i na adrese križevačkih poduzetnika. Zvonimir Palić moli za pomoć i ostale sugrađane da ostave dobrovoljne novčane priloge na žiro-račun u Zagrebačkoj banci, kako bi se što prije osigurao iznos za spasonosni put u Cleveland.

"Već sad najradije bih zahvalio svakome ponaosob, najviše kolegama u poduzeću, što su voljni pomagati" – veli Zvonimir. Priča da je Dijana najviše zabrinuta za 3-godišnjeg sinu Noaha, kojemu je jako privržena, i koji predosjeća da mami nije dobro. Zvonimir da zna kako je drugima, koji su bez ikakve imovine, još i teže imaju li takav slučaj bolesti, no vjeruje da građanska solidarnost neće zakazati.
– Dijani i sinu, mom unuku, sada je potreban mir i nada u povoljan ishod – zaključuje Palić.

Cleveland Clinic u gradu Clevelandu, država Ohio, je ponajbolja svjetska bolnica za bolesti srca, s najmanjim brojem liječničkih komplikacija i puno inovacija. Na njoj je jedan od vrhunskih kirurga hrvatski liječnik dr. Tomislav Mihaljević, 43-godišnji zagrebački diplomant i specijalizant Harvarda. S njim će se Palići tek čuti, a putokaz su im pohvale pacijenata i drugih liječnika. Vjeruju da će se s Mihaljevićem dobro sporazumjeti, sigurni da će Dijana kod njega ozdraviti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.