Poslije sna jelo na stolcima zatvorenika iz Lepoglave

Obitelj Rakić u Čabrajima kod Križevaca nakon prve godine poslovanja imanja seoskog turizma, koje je prvo takve vrste u križevačko-kalničkoj regiji, odlučila je ponudu, dosad temeljenu na domaćoj hrani i proizvodima, proširiti. Pri kraju je uređenje pansiona u kojem će od jeseni biti moguće i noćenje gostiju. U prizemlju novog objekta veličine dvjestotinjak kvadrata su dvije sobe i kupaonice, kuhinja i salon za 12 ljudi.

"Ovim objektom želimo osigurati da gosti imaju gdje i prespavati, jer je bilo zgoda i da su gosti poslije kakvog slavlja spavali u malom ambaru na imanju" – objašnjava Boško Rakić, geodet koji je sa suprugom Katicom, koja je dotad prodavala sir i mlijeko na zagrebačkim tržnicama, prije dvije godine ušao u projekt razvoja seoskog turizma blizu jezera Čabraji.
Te planove mnogi su tada komentirali s podsmijehom, no do danas je ovaj posjed (p)ostao rijetkim objektom s autentičnom ponudom u križevačkoj gradskoj okolici. Sobe su opremili starim namještajem, kojeg su nabavili kod TV-novinarke Inke Eterović.

"Boško je kod njene bake u Reki radio geodetske izmjere. Tamo smo našli masivni namj- kaže Katica.
Grijanje u prostoru “zakamuflirali” su da izgleda kao kamin, stolci za sjedenje u salonu rad su zatvorenika u Lepoglavi. Za ukras, pa i upotrebu su i stara škrinja i mašina singerica.

Ostale sobe na katu i potkrovlje Rakići će urediti na zimu. Svako ostvarenje njihovih zamisli košta i vremena i novca, a dosad su uložili oko 400.000 kuna od kredita za razvoj turizma, pomoći Grada i županije, te 400.000 kuna svojeg novca. –
No ne stajemo, znamo da gosti žele boraviti u prirodi, pa nam je cilj stvoriti pravo križevačko izletište u etno duhu. Imamo još neiskorištene zemlje na kojoj bi se moglo i jahati, baviti sportom ili samo šetati, jer su Čabraji oko 6 km od gradske vreve – dodaje Boško Rakić.

Još nisu razmišljali o cijenama noćenja jer su bili usredotočeni na uređenje, no vele da bi oko 200 kuna po osobi bila prihvatljiva.

Kad novi pansion seoskog turizma bude dovršen, slijedi postupak registracije za novu ponudu. Rakići vele da još nisu dobro upućeni daje li im Ministarstvo turizma za to “sunca” ili “jabuke”, kao što za hotele daje zvjezdice. U vezi svih procedura savjetuju se s Križevačkim poduzetničkim centrom, a polaze i stručne seminare jer još uvijek žele učiti.

Rakići nemaju mira u razvijanju svojeg posjeda, koje je, iako bez reklame, ima goste svaki vikend. Napravljena je nova terasa i krušna peć, u planu je i proširenje kuhinje. Ovog ljeta bili su i u posjetu sliu00E8nim, uspješnim posjedima u Stanišićima u BiH i Drvengradu u Srbiji, kojemu je vlasnik kontroverzni redatelj Emir Kusturica.

Vezano

Komentari su zatvoreni.