Ivana će iz dvorca put Venecije

Uza zvuke fanfara i pljesak svega gledateljstva u šatoru utaborenom uz dvorac primadone iz 19. stoljeća Sidonije Rubido Erdoedy u Gornjoj Rijeci, 17-godišnja Ivana Siladi iz Svetog Petra Orehovca postala je najplemkinja na ovogodišnjim Danima plemstva. Titulu je odnijela ispred pet podjednako gracioznih djevojaka iz okolnih općina i Križevaca, zasluživši lovorike žirija držanjem i iskrenošću, kazavši da mladiće još ne gleda ali je ipak zanimaju.

Djevojke su pokazale manire izlascima u večernjim haljinama i krinolinama i plesanjem valcera. Ivana Siladi za nagradu ide na izlet u Veneciju i godinu dana nosi krunu najplemkinje. Prva je pratilja Ana Marija Kovač, a druga Marija Falat, obje Križevčanke.

U konkurenciji najklinceza najdražesnija je Patricija Ban (10), koja je, uz ostalo, osvojila i besplatno učenje jednog stranog jezika.

Dane plemstva, kulturnu, turističku, sportsku i gastronomsku manifestaciju uime pokrovitelja, ministarstva poljoprivrede, otvorio je državni tajnik Josip Kraljičković, istaknuvši događaj važnim za preporod sela.

Mario Crnčić
uime organizatora, Udruge potkalnički plemenitaši najavio je dobar provod i iz ruku načelnice općine Štefice Tukše primio ključ koji će čuvati do ovoga petka i blagdana Velike Gospe. Plesani su valcer i polka, sviralo se, izvedene su viteške igre, prikazane povijesne postrojbe.
Ovih dana, od prošloga petka, gornjoriječki kraj disao je “plemenitaški” uz stare obrte i domaću hranu, egzibicije streličara, jahača, nogometašica i paintballaša.

Ratko Božić, vlasnik dvorca i generalnog sponzora, tvrtke Split Ship Management, najavio je za koji dan konačni početak sanacije tog spomenika kulture iz 17. stoljeća.

Vezano

Komentari su zatvoreni.