Na ljeto kreću radovi na pruzi Dugo Selo – Križevci

HŽ Kolodvor Križevci

Iz HŽ Infrastrukture izvještavaju da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u petak u cijelosti odbila žalbe ponuditelja na odabir izvođača radova te su postignuti uvjeti za potpisivanje ugovora HŽ Infrastrukture i odabrane zajednice ponuditelja koju čine hrvatske tvrtke DIV, Dalekovod i Zagreb-Montaža.

HŽ Infrastruktura na ljeto kreće s radovima na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, projektu čija je procijenjena vrijednost 1,5 milijardi kuna i koji se s 85 posto sufinancira iz fondova EU, priopćeno je u petak iz HŽ Infrastrukture.

Iz HŽ Infrastrukture izvještavaju da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u petak u cijelosti odbila žalbe ponuditelja na odabir izvođača radova te su postignuti uvjeti za potpisivanje ugovora HŽ Infrastrukture i odabrane zajednice ponuditelja koju čine hrvatske tvrtke DIV, Dalekovod i Zagreb-Montaža.

Vrijednost ugovora je 1,2 milijarde kuna, a radovi bi trebali početi tijekom ljeta i završiti do kraja 2019. godine, kaže se u priopćenju.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša ocjenjuje da je riječ o strateškom projektu kojim će HŽ Infrastruktura zasigurno doprinijeti rastu BDP-a, revitalizaciji građevinskog sektora te unaprjeđenju kvalitete željezničkog prometa u Hrvatskoj.

– Izabrana je cjenovno najpovoljnija ponuda i vjerujem kako će hrvatske tvrtke koje su izabrane za izvođače radova, zajedno s timom HŽ Infrastrukture na čijem je čelu voditelj projekta Tihomir Lažeta, napraviti odličan posao, kaže Suša.

Planirane aktivnosti u sklopu projekta, pored obnove postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na cijeloj pružnoj dionici dužine 38,2 kilometra, uključuju izgradnji 6 mostova, od kojih dva cestovna, i rekonstrukciju postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dvaju pješačkih prijelaza te gradnju 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika, nadogradnju stabilnih postrojenja električne vuče, modernizaciju signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te izgradnju 25 kilometara servisnih cesta.

Završetkom projekta znatno će se skratiti vrijeme putovanja od Dugog Sela do Križevaca, i to s 30 na 18 minuta.

Rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka dionice Dugo Selo – Križevci prepoznata je kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Hrvatskoj, a dio je velikog projekta uspostave dvokolosječne željezničke pruge visoke učinkovitosti za mješoviti prijevoz na cijelom mediteranskom koridoru RH2, kojim se Pirinejski poluotok, preko Luke Rijeka, Zagreba i Budimpešte, povezuje s mađarsko-ukrajinskom granicom te TEN-T europskom mrežom, kaže se u priopćenju.

Inače, HŽ Infrastruktura je 25. veljače objavila da je hrvatski konzorcij DIV-a, Dalekovoda i Zagreb Montaže ponovno izabran za izvođača radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci.

Na to su se žalila druga dva ponuditelja – Swietelsky Baugesellschaft iz Austrije i zajednica španjolskih ponuditelja Comsa iz Barcelone i Acciona Mantenimiento de Infraestructuras iz Madrida, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave danas je na svojim internet stranicama objavila rješenje kojima su te žalbe odbijene kao neosnovane.

Ponuda zajednice ponuditelja DIV-a, Dalekovoda i Zagreb Montaže odabrana je i u listopadu 2015. kao valjana i s najnižom cijenom, ali su se i tada žalili austrijska tvrtka i zajednica španjolskih ponuditelja i tada su njihove žalbe bile prihvaćene i odluka o izboru bila je poništena.

Vezano

Komentari su zatvoreni.