Sedam godina čekanja za dobru vijest o arhivu (i izvlačenje iz konteksta…)

Sedam je godina trebalo da u Narodnim novinama broj 77, od 4. srpnja ove godine osvane Uredba da Vlada Republike Hrvatske osniva Državni arhiv u Križevcima, za područje cijele županije. Sve je počelo 2001. inicijativom križevačkog ogranka Matice hrvatske a s godinama je podrška rasla i od strane županije i ministarstva kulture, uz povremena trvenja i s Gradom Koprivnicom koji se također uključio u borbu za tu ustanovu. Sada se Vlada konačno smilovala Križevcima, koji su još 2005. predložili da arhiv smjeste u zgradu bivše sinagoge. No, morat će riješiti i stambeno pitanje dosadašnjih korisnika tog prostora. Procijenjeni trošak uređenja prostora je oko 3 milijuna kuna.

"To je samo za unutarnje radove u objektu, za koje već postoje idejna rješenja i smjernice iz Državnog arhiva", kazao je gradonačelnik Branko Hrg u radijskom programu. Očekuje se pomoć i od županije, a dodatni trošak bit će i ulaganje u svu opremu za zaposlenike. Za osnivanje i početak rada Arhiva iz državnog je proračuna već namaknuto oko pola milijuna kuna, stoji u Uredbi ministarstva. Na državnoj plaći bit će i budući zaposlenici u križevačkom Arhivu – predviđa ih se petnaestero.

I dok je jednima svanulo – a to su osobe raznih struka koje će za kruh zarađivati izučavanjem brojne arhivske građe, drugima je smrknulo. Iz sinagoge će morati iseliti sve udruge koje su se ondje rasporedile od prizemlja do zadnjeg kata.
Odred izviđača Kalnik, KUD Križevci, Plesni centar Ritam, Studentski centar Varaždin, Zajednica tehničke kulture i Radio klub Križevci više neće (smjeti) biti u zgradi. Boris Čataj iz Komornog teatra Nina Vavra koji je scenu imao u stražnjem dijelu prizemlja, prekjučer je javno zažalio što je do toga došlo, i članovi drugih udruga potiho se pitaju kamo će.

Očito će se morati pribjeći spasonosnom rješenju a Hrg ga je opet izrekao kao obećanje –
"Nitko neće biti oštećen, razradit ćemo rješenje. Imamo svoju gradsku zgradu u kojem je Centar za socijalnu skrb." Međutim ostvarenju te najave ispriječit će se činjenica da se još uvijek ne zna kad će iz navedenog prostora u Zakmardijevoj ulici otići Centar za socijalnu skrb. Kao nova lokacija obećana mu je nova Radnikova zgrada (bivše Zagorje), no pregovori Radnika i ministarstva zdravstva još traju…
Najnovija vijest je da bi se preseljenje moglo dogoditi najesen (što je puno više od nekoliko tjedana koje je obećao župan Darko Koren).

Govoreći o osnivanju Državnog arhiva u Križevcima Hrg je prigovorio medijima da o tome ne pišu kao o pozitivnoj stvari i da radije "insceniraju negativna pitanja", aludirajući zacijelo na pitanje novinara portala Križevci.info da radosna vijest nije propisno proslavljena. Hrg je svoje ovotjedno ocjenjivanje rada medija (u sklopu svoje redovne radijske emisije) zaključio tvrdnjom da "mora paziti što govori jer mu se u pojedinim glasilima riječi izvlače iz konteksta"!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.