Interviewom počele Križevačke ljetne večeri

Javnim pokusom kazališne predstave Interview u režiji Borisa Čataja, te u igranju mladih iz novopokrenute Glumačke škole Pučkog otvorenog učilišta Križevci i asistencije već glumački iskusnih Križevčana, konačno su počele ovogodišnje Križevačke ljetne večeri. Sva kulturna zbivanja ovog će ljeta biti u ugodnom ozračju atrija Likovne galerije, priopćila je ravnateljica POU Melita Habdija.

U laganom ritmu od jednog događaja tjedno slijede predstava bjelovarske kazališne družine, zakazana za 30. srpnja, te koncerti školovanih križevačkih glazbenika. O točnim terminima se međutim još slaže raspored, koji bi trebao biti dovršen ovoga petka. Večeri su jedina kulturna ponuda za one koji u Križevcima ostaju cijeloga ljeta, obzirom da je Klub kulture zatvoren do jeseni, a na drugim se lokacijama ne predviđaju nikakvi koncerti niti slična zbivanja.

Predstava Interview u utorak navečer u atriju je predstavljena u svom nedovršenom, radnom obliku, u vezi čega redatelj Čataj kaže da će finalna verzija biti spremna za mjesec rujan, kada će biti premijera.

Sazivanje javnog pokusa dio je Čatajeve profesionalne prakse već godinama, a daje priliku publici da vidi predstavu u periodu kad je glumci još pripremaju – Interview je tako pripremljen oko 50%, polaznici škole glume usavršavaju ga zadnjih mjeseci, a Čataj kaže da će na premijeri to biti sasvim drugačije uprizorenje.

Radi se o komičnom prizoru razgovora četvero kandidata za posao s tri ispitivačice. Svi se prezivaju Kovač i kandidiraju za isti posao, ali su potpuno različitog karaktera, inteligencije, znanja i iskustva. Tekst je izvorno napisao Van Itally, a za križevačke ga je kazališne svrhe adaptirao Ratko Matić, smjestivši komad u zemlju Hrvatsku, u Zagreb. Ispitivačice u isti glas pitaju, a četvero mogućih posloprimaca u istoj mjeri i odgovara… U smiješnim dijalozima očituje se lagana satira, a na vlasti u gradu su, slučajno – seljaci…

Vezano

Komentari su zatvoreni.