U pogon puštena prva grupno financirana sunčana elektrana u sklopu projekta „Križevački sunčani krovovi“

Foto: D. Marković \ Krizevci.hr

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci danas je puštena u pogon prva grupno financirana sunčana elektrana. Grad Križevci prvi je grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt grupnog ulaganja od strane građana u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. Snaga elektrane je 30 kwh, a procijenjena ušteda je 36.000,00 kuna godišnje.

Voditelj projekta „Križevački sunčani krovovi“ Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge, prilikom puštanja u pogon elektrane osvrnuo se na sam sustav njenog funkcioniranja:
Svijetlo obasjava fotonaponske ćelije, proizvodi se električna energija i kroz pretvarač se putem brojila troši električna energija na licu mjesta. Cijelo vrijeme se proizvodi električna energija dok postoji potrošnja na ovoj zgradi, ona se troši i time smanjuje račun za električnu energiju na ovoj zgradi. Sav višak koji se ne potroši na licu mjesta se predaje u mrežu i mi imamo ugovor s HEP Opskrbom d.o.o. o otkupu te električne energije.“

Svoje zadovoljstvo što su građani prepoznali ovaj projekt i u njega se uključili naglasio je gradonačelnik Mario Rajn:
Projekt na koji smo jako ponosni i gdje smo uključili građane i kao što je bio slogan dali smo energiju građanima u ruke. To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti važnost obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona, ali isto tako perspektivi nekih drugih vidova obnovljivih izvora energije.“

Gradonačelnik je ujedno najavio nastavak projekta „Križevački sunčani krovovi“ na nekim drugim javnim objektima, a istaknuo je kako je dodatni cilj osvijestiti kako poduzetnike tako i građane na korištenje obnovljivih izvora energije.
Podsjetimo, u samo 10 dana prikupljen je potreban iznos od 230.000,00 kuna za gradnju elektrane. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt su podržali Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.