Puhačkom glazbom pobratimili festivale


Na cjelodnevnom gostovanju u Sloveniji jučer je Gradski puhački orkestar Križevci sudjelovao na tradicionalnom festivalu "Pivo in cvetje" u gradiću Laško, najvećoj slovenskoj kulturno-turističkoj manifestaciji koju je, prema procjenama organizatora, u pet dana posjetilo oko 145 tisuća ljudi. Kao posebni međunarodni gosti laškoj puhačkoj glazbi, Križevčani su sudjelovali u svečanoj povorci "piva i cvijeća", a koncertni nastup održali su na glavnom gradskom trgu, pod ravnanjem maestra Marija Komazina.


Križevački orkestar je u polusatnom koncertu, srećom neometanim kišom, izveo nekoliko skladbi s rock-repertoara, poput The Doors in Concert i Reach out, I’ll Be There, koje su, uz tradicionalne koračnice i polke domaćih glazbi, posjetiteljima na trgu bile ugodno iznenađenje i osvježenje, a drugim puhačima inspiracija da i oni nabave takve glazbene aranžmane za orkestar.


Ovime su Križevčani uzvratili gostovanje laškoj puhačkoj glazbi i njihovom voditelju Ivanu Medvedu, koji su prošli mjesec nastupili na Križevačkom velikom spravišču u sklopu festivala Poohfest. Osim Križevčana i domaćina, na festivalu su sudjelovale slovenske glazbe Domžale i Sežana. Nakon koncerta, uime Križevčana, domaćine je prigodno darivao predsjednik orkestra Krunoslav Šimunec.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg "Piva in cvetja" bio je, spominju domaćini i oduševljeni posjetitelji, subotnji spektakl vatrometa i vodoskoka uz zvukove glazbenih simfonija, koji je u jednoj noći posjetilo preko 60 tisuća posjetitelja. Vatromet se ispaljuje iznad obližnjeg dvorca Tabor, a vodoskok je orkestriran instalacijama u rijeci Savinji koja prolazi kroz mjesto.


Sam gradić ima oko 3600 stanovnika, a čitava općina Laško broji tek nešto više stanovnika od Grada Križevaca. Smješten je u Donjoj Štajerskoj, između Celjske kotline i doline rijeke Save, a osim po festivalu poznat je kao termalno liječilište i sjedište Pivovarne Laško. Zbog izuzetnog spoja kulturno-povijesne baštine s prirodnim ljepotama, Laško je danas omiljeno turističko izletište mnogim Europljanima i strancima iz čitavog svijeta.


Kao zanimljivost valja izdvojiti terme Laško, koje datiraju još iz doba Rimskog carstva, a u termalnim kupkama navodno su uživali i austrougarski vladari u 19. stoljeću. Danas je Laško zdravstveno-turistički centar posebno orijentiran prema osobama s poteškoćama u kretanju. Termalni centar se nalazi u parku pokraj rijeke Savinje, blizu staroga grada Laško i brdašca prikladnog za šetnje prirodom.


Pred kraj, ilustracije radi, spomenimo još kako se godišnji proračun Pihalne godbe Laško kreće od 50 do 70 tisuća eura, prostorije imaju u reprezentativnoj zgradi kulturnog centra u središtu mjesta, a zajedno s laškim mažoretkinjama zaštitni su znak kulturnog i glazbenog stvaralaštva u Laškom. Kad nastupaju u punom sastavu, onda na pozornici zauzmu gotovo 80 sviračkih mjesta.


Imajući ove podatke na umu, treba još više cijeniti napore i uspjehe križevačkog puhačkog orkestra, kao i ostalih gradskih glazbenih društava, u amaterskom glazbenom stvaralaštvu i kreativnom okupljanju mladih. Pokazavši da je takvu potrebu barem dijelom prepoznalo, gradsko poglavarstvo Križevaca je prošlog četvrtka za nabavu nove B-tube izdvojilo 10 tisuća kuna izvanproračunskih sredstava.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.