Podravka kupuje Improm zbog širenja ponude

Koprivnička tvrtka zanima se za Improm zbog njegova programa premium proizvoda s plemenitom plijesni

Prehrambena, a posebno mesna industrija u proteklom razdoblju bile su vrlo aktivne u promjeni vlasničke strukture. Belje, PIK Vrbovec i Sljeme samo su neka od imena u mesnoj industriji koja su plijenila pažnju poslovne javnosti u Hrvatskoj svojim mijenjanjem vlasnika, ili čak i poslovanja.

Približavanjem Europskoj uniji, sve više malih i srednjih domaćih mesnih industrija u potrazi je za strateškim partnerima koji bi im omogućili opstanak i razvoj. Prva posredna žrtva tog procesa konsolidacije bila je mesna industrija Sljeme čijoj je agoniji gašenja svjedočila cijela hrvatska javnost. PIK Vrbovec i Belje preuzeo je Agrokor, koji je "spasio" i brend Sljeme. Kako se ovih dana kalkulira u medijima, slovenska Mesna industrija Primorske (MIP) iz Nove Gorice u pregovorima je o preuzimanju Industrije mesa Ivanec (IMI).

Isto tako, Podravkina mesna industrija Danica finišira preduvjete za konačnu ponudu za kupnju križevačkog Improma. Iz Koprivnice neslužbeno potvrđuju interes za Improm, a procjenjuje se da je Podravka zainteresirana prije svega zbog programa premium proizvoda s plemenitom plijesni koje Danica nema u svojem asortimanu. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je lani uvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za oko 2,15 milijardi američkih dolara. Od toga na stavku Meso i jestivi klaonički proizvodi otpada 159,7 milijuna USD, a na stavku Prerađevine od mesa i riba i slično 54,8 milijuna USD.

Za razliku od toga, izvoz tih proizvoda je gotovo dvostruko manji te je u prošloj godini prema podacima HGK izvezeno 3,15 tisuća tona prehrambenih proizvoda ukupne vrijednosti 1,13 milijardi USD. Na Meso i jestivi klaonički proizvodi otpada 19,1 milijun USD, a na Prerađevine od mesa i riba 64,1 milijun USD. U razdoblju od samo sedam godina uvoz u stavci mesa je utrostručen, sa 51 milijun USD u 2001. godini na prošlogodišnjih 159 milijuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.