Križevačke udaraljke daleko se čuju


Odjel udaraljki pri Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima 2004. je pokrenuo student Muzičke akademije Josip Konfic, a tada je raspolagao s dva mala bubnja i tri učenika. Danas je taj odjel instrumentalno jedan od najopremljenijih u Hrvatskoj, broji 13 đaka od prvog razreda osnovne do maturanta, i ima državnog prvaka, tj. osvajača prve nagrade u državi! To je Filip Špoljar, koji je na državnom natjecanju učenika glazbe u Varaždinu nedavno osvojio 98.14 bodova svirajući na na malom bubnju, timpanima, marimbi, glockenspielu, multipercussionu i kastanjetama!


Filip skromno kaže da se za natjecanje spremao više upornošću nastavnika Konfica nego svojom. On je ujedno i prvi maturant udaraljki u Križevcima i bez obzira na to što mu je i majka, prof. Branka Špoljar, glazbenica i ravnateljica glazbene škole, Filip zasad nema ambicija upisati Akademiju.


Uz Špoljara vrhunske rezultate – druge nagrade u državi – u Varaždinu su osvojili i učenici prvog razreda srednje škole Jasmin Abou Aldan i Domagoj Binder, koji je nagradu osvojio svirajući mali bubanj, marimbu i vibrafon, timpane i multipercussion.


Otkrili su da su bili uzbuđeni no spremni na izazov, jer sviranje udaraljki vole. Sva trojica nadarenih križevačkih udaraljkaša ističu da je potrebno znati svirati sve vrste udaraljki ne bi li se postalo dobrim glazbenikom.
"Za to je vrlo važan i osjećaj za ritam" – ističe Filip, dok Jasmin kaže da je bitno i "spretno rukovanje palicama, koje služe kao šesti prst"!


Domagoj dodaje da "onaj koji ima spretne ruke može za manje vremena naučiti svladati više stvari." On je jedini od sve trojice marimbu i vibrafon izdvojio kao instrumente koje mu najviše leže, dok su Filipu i Jasminu, priznaju, svi instrumenti podjednako dragi.


Razlog su posebnost tona i načina sviranja. Filip objašnjava da za različite instrumente on (i ostali) rabe više vrsta palica – za mali bubanj koje se razlikuju po debljini i veličini glave; klavijaturne udaraljke sviraju se sa palicama veće glave koje mogu biti drvene, metalne ili od mekanog vunastog materijala. Koriste se i razne vrste metlica i drvenih štapića vezanih u snop.


Križevački udaraljkaši vole raznu vrstu glazbe i uglavnom su se okušali i u rock bendovima, a ističu da uživaju i veliku potporu svojih roditelja u sviranju udaraljki. Zanimljivo da je Domagoju jedini problem to "što nemam kamo staviti set bubnjeva u svoj stan!"


Nastavnik Josip Konfic najzaslužniji je što je križevačka škola uz bok najjačima na tom području u državi, pa će reći da "se dobro nosi sa školama visokih reputacija, zahvaljujući trudu, pozitivnom okruženju i radu.

Jako mi je drago i veoma sam ponosan na svoje učenike jer je to na neki način i dokaz mog dosadašnjeg rada, pošto sam još dosta "frižak" u tom poslu." Josip Konfic, poznat i kao Zhaio, već se afirmirao sudjelujući u poznatom ansamblu BingBang s kojim će još ove godine obići svijet. Konfic se osim podukom bavi i skladanjem pa je tako na završnom koncertu Odjela udaraljki 20. lipnja praizvedeno njegovo djelo Two, two-one. Kazao nam je da "nema mi veće sreće (i treme) kada učenici izvode neko moje djelo!"

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.