Počinje rušenje gradskog rugla

Postavljanjem čelične dizalice počelo je rušenje stogodišnje zgrade na uglu Preradovićeve ulice i Matoševa trga u samom središtu Križevaca, koja je zbog dotrajalosti sve više postajala opasnost za prolaznike jer je svakim jačim vjetrom s nje padao crijep ili staklo, o čemu smo puno pisali ljetos.

Zgrada je veličine tristotinjak četvornih metara i u većinskom je vlasništvu građevinskog poduzeća Radnik koje je za nju godinama od nadležnih konzervatora neuspješno tražilo ruševnu dozvolu. Osim Radnika dio zgrade držao je Centar za reprodukciju u stočarstvu te privatna osoba koja je ondje imala stan. Čitateljstvo Portala je prije nekoliko mjeseci bilo upoznato i s različitim interesima oko raspolaganja zgradom, što je također odgađalo rušenje.

Prema saznanjima radnika zaduženih za rušenje, cijeli postupak mogao bi trajati tjedan dana jer zahtijeva oprez obzirom na blizinu okolnih zgrada i veliki broj prolaznika. Prošla dva dana isključene su sve instalacije. Neki od njih su nam danas, gledajući postavljanje dizalice, kazali da je bilo vrijeme za rušenje zgrade koje su se sramili.

Na mjestu toga rugla predviđeni su stambeni i poslovni prostori. Nova zgrada zbog zahtjeva konzervatora ne bi smjela veličinom odudarati od dosadašnje.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.