Robert Dušak i Nera Kovač treći šahovski kadeti države


Na pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske, održanom tijekom ovog tjedna u Šibeniku, sudjelovalo je rekordnih 220 natjecatelja, među kojima i šestero mladih križevačkih šahista. U dosad najjačoj konkurenciji, ugled šahovskog kluba Križevci i grada Križevaca branili su iskusni Mišel Bertusi i Robert Dušak uz još četvero početnika: Neru Kovač, Valentinu Duljak, Karla Bertusija i Miu Hrlec. Najbolje plasmane ostvarili su Robert Dušak i Nera Kovač, osvajanjem trećih mjesta, te tako nastavili tradiciju osvajanja pehara na državnim prvenstvima.


Prema riječima tajnika ŠK Križevci Borislava Vidovića, trenera križevačkih kadeta, Robert Dušak, koji je zapao u igračku krizu, vratio se na najbolji način. U kategoriji kadeta do 11 godina startao je odlično i nakon petog kola bio je vodeći, a priliku za prvo mjesto prokockao je porazom u šestom, te remijem u sedmom kolu. Pobjede u posljednja dva kola bila su dostatna tek za treće mjesto. Ipak, učinak koji je ostvario je izvrstan, jer, za razliku od pobjedničkog dvojca koji su mu pobjegli na pola boda, Đušaka ždrijeb nije mazio, igrao je sa svim ponajboljim igračima što dokazuje i najbolji dodatni kriterij na cijelom turniru.


I dok se od Dušaka očekivao visok plasman, iznio je Vidović, pravo osvježenje i veliki pothvat ostvarila je Nera Kovač koja je nastupila u kategoriji kadetkinja do 9 godina. Kovač je od prvog do zadnjeg kola igrala neopterećeno, a treće mjesto je izborila pobjedom u posljednjem devetom kolu. U istoj kategoriji odlična je bila i Valentina Duljak te je s 4.5 bodova osvojila deveto mjesto.


Mišel Bertusi je u kategoriji kadeta do 15 godina igrao sigurno, te je kao 12. nositelj s 5.5 bodova osvojio odlično deveto mjesto, uz učinak od tri pobjede, pet remija i samo jedan poraz. Uz malo više samostalnog rada Mišel sljedeće godine može i na sam vrh, mišljenje je trenera Vidovića. Njegov brat Karlo koji je nastupio u kategoriji kadeta do 9 godina, osvojio je 17. mjesto s 4.5 boda.


Mia Hrlec je igrala u konkurenciji kadetkinja do 13 godina, te iako se od nje primarno očekivalo prikupljanje neophodnog iskustva, pružila je izrazito dobru igru, te je imala priliku igrati sa svim najboljim kadetkinjama, a osvojena četiri boda i 13. mjesto su sasvim zadovoljavajući, kazao je trener Vidović.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.