Križevački barokni koncert na svjetskoj razini

Komorni orkestar Cappella Istropolitana iz Bratislave u Slovačkoj, nakon gostovanja u gotovo svim europskim državama i koncerata u SAD-u i Aziji, došao je i u Križevce, gdje je sinoć održao svoj prvi nastup u Hrvatskoj, a u sklopu programa ovogodišnjih 37. Varaždinskih baroknih večeri. Program križevačkog koncerta u Grkokatoličkoj katedrali započeo je Handelovim Concertom Grossom u d-molu, nastavljen je stavcima jednog od Bachovih Brandenburških koncerata, kojeg su slovački gudači izveli nastojećki.

Najznačajniji barokni autor, Bach, izveden je i u Koncertu za dvije violine u d-molu, živahnom nadmetanju dviju solista – umjetničkog voditelja Orkestra Roberta Marečeka kao prve i Ive Dropulića kao druge violine – koji su se intenzivno nadopunjavali uz pratnju orkestra.

Mladi Hrvat Dropulić, jedan od naših najboljih mladih violinista, u svojoj je dionici bio osobito nadahnut, oduševljavajući publiku lakoćom muziciranja. U drugom dijelu križevačke barokne večeri svirači Istropolitane predstavili su se i Albinonijevom sonatom te nešto bržom Simfonijom u A-duru za gudače Sammartinija. Za kraj koncerta koji je potrajao oko sat i pol ostavljen je slovački autor hrvatskog porijekla – Amando Ivančić, čija je Simfonija u D-duru u vrhunskoj izvedbi svih gudačkih snaga Cappelle Istropolitane i nenametljivim zvukom čembala zaokružila večer ozbiljne glazbe kakva se rijetko čuje u Križevcima.

Za bis Slovaci su križevačku publiku, među kojom je bilo i Koprivničanaca i Zagrepčana (iako manje nego lani), počastili Bachovim, više nego klasičnom Airom za G žicu iz popularne Suite br. 3, koja je u gudačkom aranžmanu bila otkriće. Slovački glazbenici iz orkestra Cappella Istropolitana službeni su orkestar grada Bratislave te iza sebe imaju i zavidnu diskografiju – sudjelovali su u snimanju više od stotinu CD-a velike umjetničke vrijednosti.

Zaslugom i volljom Grada i Glazbene škole Alberta Štrige da se nastavi gostovanje Varaždinskih baroknih večeri u Križevcima, domaća publika je u duhovnom ozračju katedrale sinoć zaista imala povlasticu doživjeti odlične slovačke umjetnike. Danas će ih čuti i u Osijeku, a na završnom koncertu VBV-a u nedjelju 30. rujna u Katedrali u Varaždinu, upravo će Cappella Istropolitana biti glavni izvođač.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.