Sa 15 godina već (g)rade ozbiljne stvari za okoliš

Učenici koji se školuju za zidare u Srednjoj školi Ivan Seljanec u Križevcima već rade ozbiljne stvari, a tek im je 15 i 16 godina. Dvadesetak učenika prvog i drugog razreda zidarskog smjera, naime, svoje zadnje tjedne nastave izvode u praksi, no ne primjenjujući znanja na kakvom "školskom" zidu, već na pravom objektu – grade sortirnicu otpada u Reciklažnom dvorištu Komunalnog poduzeća u prigradskom naselju Cubinec.

"Ovdje na pravom gradilištu, učenici nauče kako pravilno izvoditi radove – kroz suradnju uče kako rabiti alate, kakav i koliko materijala treba za smjesu, razvijaju vještine" – napominje Zoran Kuharović, jedan od voditelja praktične nastave zidara u križevačkoj strukovnoj školi. Ističe da rok dovršetka objekta nije hitan, važno je da učenici što bolje "ispeku" zidarski zanat. To potvrđuje i rukovoditelj Radne jedinice Čistoća u Komunalnom, Darijo Škledar.

"Dečki su oprezni, ne požurujemo ih, oni će biti najzaslužniji za novu, proširenu sortirnicu, jer će 85 % posla na objektu od oko 300 kvadrata obaviti upravo oni, dok će čelično krovište izvesti posebna tvrtka. Ovo je dobra edukacija, tvrdim da nijedna škola u Hrvatskoj nije napravila išta slično" – dodaje.

Učenici su marljivo slagali cigle, miješali beton, zabijali čavle, u čemu ih je usmjeravao voditelj Franjo Hrg. Jedva su našli vrijeme za izjave. Ivan Prelec iz Križevaca kaže da mu je super, zadovoljan je radom, te dodaje da i njegovi kod kuće paze na odvajanje otpada. Anđelko Gregurić iz Vrbovca kaže da se dobro radi, a Matija Šeb iz Povelića i Ivan Juršetić iz Dijankovca kažu da nije zahtjevno i da posao vole.

Kad novi dio sortirnice otpada bude gotov krajem ljeta, onamo će se odlagati sav otpad iz projekta odvojenog prikupljanja u križevačkim domaćinstvima, jedinim takvim u županiji. Radi se o ambalaži koja se može reciklirati – plastici, kartonu, limu, koja se u Cubincu sortira po frakcijama, preša i šalje u balama na dalju obradu.

"Već smo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili milijun kuna, a ovotjedni sastanak s direktorom Fonda V. Mladineom najavio je da ćemo i ostatak od 2.5 milijuna zaslužiti uskoro – kaže Škledar.
I maturanti-zidari ovih su dana napravili završni rad – podigli su mrtvačnicu u mjestu Raven.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.