Križevački puhački orkestar među tri najuspješnija u Hrvatskoj


Gradski puhački orkestar Križevci i ove je godine uvršten među tri najuspješnija, na 22. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara održanom proteklog vikenda u Novom Vinodolskom. Odlukom stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture križevačkom orkestru dodijeljena je treća nagrada, iza Limene glazbe Belica iz Međimurja i Gradske glazbe "Trenkovi panduri" iz Požege. Osim priznanja za svih petnaest orkestara sudionika, najuspješnijima su dodijeljene sponzorske nagrade, pa su tako Križevčani instrumentarij upotpunili novim malim bubnjem marke Yamaha.


U dvodnevnom susretu sudjelovalo je oko sedamstotina glazbenika amatera iz gradova Križevaca, Zagreba, Virovitice, Ravne Gore, Ludbrega, Samobora, Šibenika, Marije Bistrice, Požege, Drniša i Karlovca te mjesta Belice, Domagovića, Ciglenice Zagorske i Predavca. I ove su godine sudionici državne smotre birani po tzv. županijskom ključu, kojim se iz svake županije bira po jedan najbolji orkestar, bez obzira na kvalitetu ostalih. U neslužbenom dijelu susreta gostovao je Pihalni orkester Zarja iz slovenskog Šoštanja.


Kako se svaki godišnji susret programski vezuje uz obljetnice rođenja i smrti domaćih skladatelja ili obrađivača, Križevčani su ove godine kao prvu skladbu za izvođenje izabrali Uvertiru Davora Bobića, varaždinskog skladatelja svjetskoga glasa, u godini njegovog 40. rođendana. Druga skladba po izboru bila je Bugarski plesovi Franca Cesarinija, također suvremenog talijanskog skladatelja. U ovaj iznimno zahtjevan program uloženi su mjeseci kontinuiranih proba, a moderan repertoar odlično je prihvaćen i od križevačke publike.


Iako će detaljne opisne ocjene izvedbi sa susreta tek stići na adrese svih orkestara, neslužbeno doznajemo kako izvjesna nesklonost predsjednika stručnog povjerenstva mo. Mladena Tarbuka repertoaru Križevčana, prošlogodišnjih državnih prvaka, dolazi zbog njegove netrpeljivosti prema svom suvremeniku Bobiću, dok Bugarske plesove smatra prezahtjevnim i za neke profesionalne orkestre.


Predsjednik križevačkog orkestra Krunoslav Stijepan Šimunec izjavio je da je zadovoljan postignutim rezultatima, te napominje da je najbitnije da su sami svirači bili zadovoljni izvedbama, čiju su kvalitetu prepoznali mnogi nazočni još na tonskoj probi i otvaranju susreta u subotu, kad su Križevčani izveli i Lijepu našu. Dirigent Mario Komazin neumorno najavljuje sljedeće nastupe orkestra, među kojima su festival Poohfest u sklopu 41. Križevačkog velikog spravišča iduće subote te gostovanje kod Pihalne godbe Laško u Sloveniji sredinom srpnja.


Po povratku iz Novog Vinodolskog predsjednik Šimunec i tajnik orkestra Gordan Pavlinušić gostovali su u emisiji klasične glazbe Preštimana večer na Radio Križevcima, gdje su iznijeli dojmove s puta i sugrađane upoznali s daljnjim aktivnostima orkestra za ovu godinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.