Križevački jedriličari hrabro ‘lome’ valove

Članovi Jedriličarskog kluba Vali iz Križevaca bili su na nedavnoj 24. Međunarodnoj regati krstaša Croatia Cup 2008, koja se plovila u Puntu na otoku Krku. Regata se od 22. do 25. svibnja odvijala kroz tri jedrenja, u regatnom polju ispred Puntarske drage, i po pravilima ORC-a, tj. međunarodnog sustava premjeravanja. U jakoj međunarodnoj konkurenciji koju su predvodili prva petorica kormilara s europske rang liste, križevački JK Vali s kormilarom Petrom Banićem osvojio je 10. mjesto.

Križevačku posadu na krstašu Jeanneau 35, unajmljenom od ACI kluba Opatija, činili su Danijel Leban, Dado Bubnjar, Nenad Tušek, Stjepan Vrhovec, Kristijan Plačko, Goran Golubić, Ivan Grloci i skiper Petar Banić. Četvorica od njih još su uvijek polaznici škole jedrenja koju je Vali započeo na proljeće, i ova krčka im je bila prva prava regata.

Skiper Banić kaže za križevci.info da "su "bili odlični i da su osvojili svoje mjesto u posadi i za iduća natjecanja."

Ističe uz to da je njihov brod jedini od sudionika imao klasična dakron jedra, dok je sve ostalo izrađeno od kevlara i karbona. To, kaže Banić, možda i je djelovalo kao hendikep u plovovima, kojih je od, predviđenih sedam u tri dana, zbog manjka vjetra jedreno tek pet u dva dana, no, Jeanneau ih je sve uspješno odradio.

Jedriličari Valija nakon Croatia Cupa na Krku i dalje planiraju jake regate, od kojih se spremaju na Zagrebačku u Sukošanu, Lošinjska u Malom Lošinju, Viška, off shore regate Galijola i Jabuka. Banić zgodno domeće da regate za "odojak i gajbu pive nisu u našem planu ni programu", što upućuje da se križevački jedriličari, iako kontinentalci, ne klone jakih i vrućih morskih izazova koji ih čekaju tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci.

Po završetku školske godine, mladu ekipu od desetak polaznika škole jedrenja planira se povesti na trening na regatni brod u Cresu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.