Najviše križevačkih ‘osmaša’ bi u gimnazije


Stotinu učenika osmih razreda OŠ Vladimir Nazor, stotinušest osmaša iz OŠ Ljudevita Modeca Križevci, te 48 učenika završnog razreda OŠ Sveti Petar Orehovec, 57-ero iz OŠ Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno i 20 polaznika OŠ Sidonije Rubido Erdoedy Gornja Rijeka te 20 učenika iz Kalnika ispitano je koju srednju školu najesen kane upisati. Prema rezultatima istraživanja Zavoda za zapošljavanje, uvjerljivo najviše djece želi ići u gimnaziju – čak 45. To vrijedi za opći smjer, dok se za prirodoslovni jedva njih 4! U komercijaliste bi htjelo njih 24, a u tehničare cestovnog prometa 16. Od trogodišnjih škola najbrojniji bi postali kuhari – 14, automehaničari 9 te prodavači 9.


Nepopularni su tesari, rukovatelj prehrambenim strojevima, monter, policajac i vatrogasac, i još desetak smjerova u koje, barem prema željama, ne bi niti jedan učenik! U vrijeme anketiranja (od veljače do svibnja), 103 križevačka osmaša bila su neodlučna o nastavku školovanja. Većina učenika smjer bira jer im to "paše" po željama i očekivanjima, ali petina ih je rekla da bi tu školu izabrali jer još nisu sigurni u odluku o školovanju! Školu po prilagođenom programu u Križevcima završava 11 učenika, od kojih pola ne zna kamo bi dalje.


U HZZ-u kažu da interesi učenika OŠ utječu da se u obrazovnom sustavu u nekim zvanjima javlja višak ili manjak, što ne prati gospodarski razvoj. Zato treba, tvrde, poticati mlade za traženja zanimanja, kroz obilaske poduzeća, predavanja i stipendije. Podsjetimo da je jedan od pristupa zagovaranja učenika za neke smjerove bilo i predavanje o deficitarnim strukama, održano na nedavnom Sajmu poslova. Unatoč takvoj animaciji za, primjerice, građevinske struke, broj učenika koji bi se opredijelio za zidara je 4, za građevinskog tehničara 2, a nijedan za tesara i već spomenutog montera suhe gradnje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.