Iranci će ovog ljeta piti izvorsku vodu s Kalnika

VODA Badel 1862 sklopio ugovor o izvozu izvorske vode iz Apatovca u Iran

Još ovog ljeta stanovnici dalekoga Irana utaživat će žeđ izvorskom vodom Unique iz podzemnih izvora pod kalničkom gorom u Apatovcu.

Bez alkohola
Zvonimir Petričević, predsjednik uprave  tvrtke Kalničke vode-Bionatura potvrdio je da je Badel 1862, njihov vlasnik,  nakon gotovo jednogodišnjih pregovora s državnom  iranskom tvrtkom ugovorio izvoz u Iran milijun litara izvorske vode u ovoj godini, što će  se već nagodinu povećati na čak devet milijuna litara.

 
 

 

Iranci će vodu dobivati u plastičnim bocama od pola litre i litre i pol s novim etiketama.
Da bi mogla izvoziti u Iran, apatovačka punionica morala je dobiti certifikat halal, koji jamči da se proces proizvodnje odvija u skladu s islamskim pravilima. Konkretno, boce za vodu ne smiju se ispirati alkoholom, što u Apatovcu nikad nisu niti činili.

– Za sklapanje ugovora bila je presudna visoka kvaliteta naše vode, i to u jakoj konkurenciji na tržištu Irana, na kojemu djeluje više od 150 domaćih proizvođača vode –  kazao je Petričević.

Doma se ne isplati

Bionatura pregovara i o izvozu na druga velika tržišta jer domaće je premalo i već  je zasićeno. Petričević drži da se ne isplate nova ulaganja u domaću distribuciju i reklamiranje. Kaže da bi dobrodošli državni poticaji i oslobođenje od koncesijske naknade od 2,5 posto po svakoj prodanoj boci.
– Tako bi izvorska voda mogla postati jedan od zaštićenih hrvatskih proizvoda – izjavio je on.

Iako nešto kasnije nego što je najavljeno, zbog zakašnjenja s isporukom i montažom novih strojeva, u Bionaturi  će najesen početi punjenje vitaminskog napitka cedevite. U punionici kažu kako traže nove izvore vode kako povećali proizvodnju – kapacitet im je pet puta veći od sadašnje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.