Paraglideri: Otkad letimo, znamo zašto ptice pjevaju

Najstariji: Naš kandidat Mijo Lovreković ima 55 godina, i to dokazuje da za paraglidera godine nisu bitne, ističe Edo Lješčanin

KRIŽEVCI –  Centar za paragliding (parajedrenje) Ekoing Kalnik, jedan od svega tri takva centra za obuku u Hrvatskoj, ove godine bilježi rekord po broju kandidata otkako je 2004. počeo s radom.

Prije desetak polaznika

– Ove godine u početni i napredni tečaj imamo upisano 40-ak kandidata, a prijašnjih smo godina imali u prosjeku po 10-ak. Paragliding je očito sve popularniji sport u Hrvatskoj – kaže Edo Lješčanin, predsjednik kalničkog paragliding kluba Feniks i uz Zagrepčanina Antonija Buljana instruktor u centru za obuku. Lješčanin kaže da je tečajevima do sada pristupilo 92 zaljubljenika u ovaj sport, koji za sebe vole reći da “otkad lete, znaju zašto ptice pjevaju”.

Nakon naprednog tečaja dosad je 17 kandidata pri Ministarstvu prometa položilo i ispit za pilota parajedrenja. Da bi položili ispit za pilota, kandidati su trebali imati i 60 visinskih letova, na pet različitih terena u Hrvatskoj. Na naprednom tečaju kandidati uče letjeti na visinama iznad 300 metara, a uz mnogobrojna znanja o tehnici letenja s krilom uče i termiku, kako bi, dok lete, bili što sigurniji. Lješčanin kaže da najviše kandidata za tečajeve dolazi sa zagrebačkog područja, njih čak 80 posto.

Najviše informatičara

Analizirali su i strukturu polaznika prema zanimanjima. Najviše tečajaca po zanimanju su informatičari koji se bave web dizajnom, softverom i slično. Uglavnom sve o parajedrenju saznaju surfajući po internetu, a tako dođu i do podataka o centru za obuku. Najviše je onih u 30-im godinama, no prema Lješčaninovim riječima ima i onih koji na tečajeve dođu nakon tek završene srednje škole, ali i onih u 50-ima.

– Najstariji naš kandidat Mijo Lovreković ima 55 godina. Da i stariji mogu biti izuzetno dobri parajedriličari godinama dokazuje Jožef Rebić, Istranin koji je nedavno u Brazilu postigao hrvatski rekord u preletu: letio je bez prestanka 8 sati i 53 minute, odnosno preletio je 322,68 km, što je blizu svjetskom rekordu. U ovom sportu nije presudna kondicija već želja za adrenalinom i znanjem, pa se može reći da je idealni maneken parajedrenja krupni muškarac s već izraženim pivskim trbuščićem – šali se Lješčanin.

Sve više djevojaka dolazi na tečajeve za paraglidere

Sve se više djevojaka zanima za paragliding. Trenutno na obuci imaju pet djevojaka, a jedna od njih mlada menadžerica, Križevčanka Irena Tukša, polaznica početnog tečaja kaže da je do paraglidinga došla kroz team building.

– Nedavno sam imala i prvi samostalni let i ne mogu riječima opisati to divno iskustvo – kaže zadovoljna  Križevčanka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.