Križevci: Uskoro će graditi sabiralište animalnog otpada

KRIŽEVCI – U Koprivničko-križevačkoj županiji pokretnut će se pilot-projekt zbrinjavanja animalnog otpada. Rečeno je to danas na konferenciji za novinare na križevačkom odlagalištu otpada Ivančno brdo na kojoj su uz Vinka Mladinea, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sudjelovali predstavnici Grada i Županije te Agroproteinke.

Ivan Majdak, konzultant za strateški razvoj Agroproteinike, pojasnio je da se radi o montažnom sabiralištu animalnih ostataka zasnovanom na sustavu rashladnog prostora i potom prevoženja kontejnerima do kafilerije.

  – Takva sabirališta koja bismo poslije sagradili u svim županijama neće zagađivati okoliš. Upravo zbog mogućnosti zagađenja okoliša i visokih ulaganja u zaštitu odustalo se od gradnji manjih kafilerija i zato planiramo županijska sabirališta. Računamo da bi gradnja pilot montažnog sabirališta koštala oko 400.000 kuna bez priključka struje i vode, a očekujemo da će biti gotovo do kraja godine – rekao je Majdak, dodavši da je Koprivničko-križevačka županija odabrana kao jedna od županija s najvećom koncentracijom stočarske proizvodnje u Hrvatskoj.

Još nije dogovoreno gdje će sabiralište biti smješteno, no moguće je da bude u Svetom Petru Orehovcu koji se već kandidirao za taj projekt kao općina s najviše stočara u toj županiji. Župan Darko Koren rekao je da je na skupu dogovoreno da će Fond sa 3,6 milijuna kuna poduprijeti izradu projektne dokumentacije za regionalni centar gospodarenja na Piškornici, a postignuti su i dogovori oko sanacije opasnog otpada na Botovu, gdje su se prali vagoni Hrvatskih željeznica.

Gradonačelnik Branko Hrg istaknuo je i da se razgovaralo o izradi studije termalnih voda na Ratarni, te uvođenju ekološke javne rasvjete. Direktor Mladineo izrazio je zadovoljstvo kvalitetom sanacije odlagališta Ivančno brdo koje će se od prvotno planiranih 19,9 milijuna kuna do kraja ljeta izvesti za oko sedam milijuna kuna.

Mladineo je rekao da u Koprivničko-križevačkoj županiji ostvaruju 35 projekata u koje uglavnom bespovratno ulažu oko 90 milijuna kuna, a na samom odlagalištu otpada sa Šteficom Tukšom, načelnicom Općine Gornja Rijeka, Mladineo je potpisao ugovor o saniranju 11 divljih odlagališta. Taj je projekt vrijedan tri milijuna kuna, a iz tih će sredstava Gornja Rijeka nabaviti i potrebni rovokopač.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.