Bit će im više prostora i svjetla


Djelatnici Centra za socijalnu skrb u Križevcima vjeruju županu Darku Korenu, koji je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prošli tjedan najavio da će Centar za koji tjedan preseliti u novi prostor. Ta bi socijalna ustanova, po svemu sudeći, iz neugledne zgrade bivšeg Doma Armije u središtu grada trebala otići u kompleks na uglu Jelačićeve i Trga bana Lackovića.

"Pitanje prostora rješava se već godinama, uz trud Grada, Županije i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi", ističe ravnateljica Željka Vicković. U svrhu toga ponuđeno je preseljenje u stambeno-poslovni kompleks kojeg je izgradilo poduzeće Radnik. Ondje bi, na veličini od oko 600 četvornih metara u prizemlju i na katu, drži Ž. Vicković, u potpunosti zadovoljili sve potrebe.

Na prvo je mjesto stavila invalidne osobe koje bi se primale u prizemlju. Pristup u staru zgradu bio im je nemoguć pa su poslove obavljali – u hodniku, što je bilo koliko neugodno socijalnim radnicima toliko neprimjereno i osobama s invaliditetom, koje su se osjećale nezaštićene. Novi prostor bi, naspram (do)sadašnjem u 270 kvadrata, i razmještajem i veličinom odgovarao upravo invalidnim korisnicima.

Uz to socijalni radnici su složni da bi novi prostor bio funkcionalniji i njima samima, jer bi mogli imati individualne razgovore s korisnicima, davati im savjete i poticati, što je dosad bilo otežano zbog skučenih soba.

Primjereniji prostor utjecao bi i na kvalitetu njihova rada i na bolji odnos s klijentima, tj. korisnicima različltih oblika socijalne skrbi. U to ulazi ostvarivanje materijalnih prava korisnika, posredovanje između bračnih drugova, djelovanje po obiteljskom zakonu, zaštita djece, bavljenje žrtvama obiteljskog nasilja, suzbijanje maloljetničke delikvencije…

"Krajnji ishod je zadovoljan korisnik, potrebno je da se on sam oslobodi kako bi otkrio svoje teškoće, kaže ravnateljica. Na novu adresu Centar bi mogao već u lipnju, jer, prema zadnjim iznesenim podacima kojima se raspolaže, županija intezivno podupire preseljenje Centra. Pregovori vlasnika zgrade Radnika s nadležnim ministarstvom su u tijeku. No Darko Jambreković, tajnik Uprave Radnika to nije htio potvrditi, rekavši da je i taj prostor dan na tržište pa bi davanje ikakvih informacija moglo ugroziti poslove.

U križevačkom Centru za socijalnu skrb radi 17 osoba.
– Neki od njih rade i po troje u jednoj sobi, a pošto su klijenti s različitim delikatnim problemima, nezgodno je – priča Ž. Vicković.

Najgore je, dodaje, zaposlenici koja radi u usputnoj prostoriji bez danjeg svjetla, gdje prima i klijente, a onuda prolaze i druge stranke. Socijalni radnici, pravnici i psiholozi djeluju u timovima za brak i obitelj, opći socijalni rad i za udomiteljstvo, a križevačkom centru nedostaje tim za skrbništvo, kao i stručnjak za poremećaje u ponašanju, čime se sad bavi ravnateljica. Veći prostor omogućio bi, zaključuje ravnateljica Vicković, i nova radna mjesta i poboljšao radne uvjete postojećih.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.