Križevci: konačno počinje gradnja dviju srednjih škola

KRIŽEVCI – Na sutrašnjoj svečanoj sjednici, uz Dan grada, Križevčani će prvi put moći vidjeti idejne skice dviju novih srednjih škola koje bi se, prema riječima gradonačelnika Branka Hrga, trebale graditi u drugoj polovici ove godine.

Naime, dugogodišnje planove da se uz sadašnju školsku zgradu u Ulici Mislava Demerca koju dijele Gimnazija i Srednja škola “Ivan Seljanec” dogradi novo krilo za potrebe škole "Seljanec", za što je lani od Svjetske banke dobiveno 18 milijuna kuna, Grad je izmijenio u želji da riješi prostorne probleme svih srednjih škola u Križevcima.

Gradonačelnik Hrg kaže kako je trebalo mnogo vremena i upornosti da uvjeri Županiju i Ministarstvo da će biti bolje da se iskoristi dio prostora vojarne za potrebe škole "Seljanec", a da se pokraj sadašnje školske zgrade gradi nova gimnazija.

"Ipak smo uspjeli jer su i oni shvatili da ćemo zahvaljujući tome što je Grad na korištenje dobio vojarnu, ako dobivenim sredstvima od Svjetske banke dodamo samo nekoliko milijuna kuna, uspjeti riješiti prostorne probleme svih srednjih škola, pa čak i Visokog gospodarskog učilišta", rekao je gradonačelnik Hrg.

Naime, u vojarni bi se dvije zgrade adaptirale, a dio prostora dogradio kako bi "Seljanec" ondje na jednom mjestu mogao održavati i nastavu i praksu.

Projektom Dubravka i Krešimira Ratkajeca predviđeno je da se u vojarni za školu "Seljanec" uredi ukupno 4721,5 metara četvornih u kojima bi trebalo biti 14 učionica i tri praktikuma s pripadajućim kabinetima.

Specijalizirane učionice

Gimnazijalci bi se iz sadašnje zgrade s osam učionica, u kojoj je u dvije smjene nastavu pohađalo više od 900 učenika dviju škola održavajući nastavu u svim kabinetima, a ponekad i u zbornici, preselili u novu zgradu. Ta bi zgrada trebala biti bruto površine 4042 metra četvorna, a imat će 13 učionica, dvije specijalizirane učionice, kompjutorsku učionicu te tri praktikuma s pripadajućim kabinetima.

Taj je prostor, prema standardima, predviđen za 550 učenika. U postojeću zgradu u Demerčevoj ulici preselila bi se Gospodarska škola koja sada dijeli prostore s Visokim gospodarskim učilištem.

Nadaju se da će financijski pomoći i država

Gradonačelnik Hrg kaže da bi za oba projekta ovih dana trebale biti izdane lokacijske dozvole, a očekuje da bi nove škole trebale primiti nove učenike do početka 2009/2010.

Zasad se još točno ne zna koliko će obje investicije stajati, no dogovoreno je da u sufinanciranju iznad osiguranih 18 milijuna kuna dijelom sudjeluje Županija, a očekuje se da će se uključiti i država.

Preseljenjem Gospodarske škole profitiralo bi i Učilište koje sada s njom dijeli prostorije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.