Svečanosti Dana grada: od igre i plesa do ‘fiša’ i pasa

I ove godine proslava Dana Grada Križevaca počela je već u prvim danima travnja. Uz standardne kulturno-umjetničke priredbe građani i gosti Križevaca do 29. travnja će moći iskusiti i gospodarske, sportske, gurmanske i znanstvene doživljaje. Dosad je održan znanstveni skup i otvorena fotoizložba o župniku Stjepanu Kranjčiću te otplesan spektakl Trofej grada Križevaca. Rođendanske svečanosti rastegnute su u više od tri tjedna trajanja unutar kojih gotovo da nema nečega što nema predznak povodom Dana grada.

Ovoga petka je na rasporedu u Gradskoj vijećnici promocija knjige o hrvatskim domobranima Križevački žrtvslov, autora Đure Škvorca, i izložba u počast preminulom slikaru Marcelu Jelaku, u Domu svetog Marka.
U subotu 19. travnja slijedi u 10 sati priređivanje likovne kolonije s izložbom na Nemčićevom trgu u organizaciji Križevačkog likovnog kruga, dok u nedjelju prijepodne u Hrvatskom domu traje jubilarna, 5. Županijska smotra dječjeg folklora.

U manifestacije uz Dan Grada stavljen je i županijski sajam poslova u ponedjeljak 21. travnja u Komunalnom poduzeću, a istog je datuma i svečanost povodom 110 godina Crvenog križa u ovome kraju. Tom prilikom u Hrvatskom domu se u 19 sati predstavlja i knjiga Franje Husinca o povijesti te humanitarne organizacije u Križevcima.
U utorak idućeg tjedna su dječja kazališna predstava Sve o vodi, koja igra na sam Dan planeta Zemlje 22.4. u 10 sati (Podrumska dvorana Hrvatskog doma) i predstavljanje izložaka Križevačka duhovna literatura i slikovnice i zbirke pripovjedaka o dr. Stjepanu Kranjčiću (Podrumska dvorana, 19 sati).
Tradicionalno Đurđevo pod Lipom je u Gornjem gradu u srijedu od 18 sati, ali istog dana u 11 sati je u mjestu Đurđic kulturno-umjetnički program.

Na sam Dan Grada 24. travnja od 15.40 sati po ulicama se trči velika 13. gradska utrka. Izložba knjiga u Grkokatoličkoj katedrali, pod nazivom Geografske knjige u knjižnici biskupije otvara se u 18 sati, a dva sata kasnije u Likovnoj galeriji može se razgledati i prva križevačka izložba umjetničkih fotografija – Križevci okom kamere. Tijekom radnog vremena Gradske knjižnice od 9 do 14 sati moguće je besplatno postati članom Knjižnice.
Dan poslije, u petak je na glavnom gradskom trgu u 9 sati natjecanje u kuhanju “fiša”, u 10 sati degustacija meda i njegovih proizvoda. Navečer u Hrvatskom domu ide se u posjet gospodinu Greenu, tj. u 19.30 sati na repertoaru je istoimena predstava s doajenom domaćeg glumišta Perom Kvrgićem. Poslije je prvo izdanje ovogodišnjeg Gradskog alternativnog dana, kada u Klubu kulture koncertira engleska ska/reggae družina Sonic Boom Six. Zadnji vikend travnja započinje znanstvenim skupom Razvoj, identitet i okoliš na VGU, od 9 sati, te okupljanjem izviđača odreda Kalnik u isto vrijeme, na središnjem trgu. Ujutro u subotu 26. travnja je i smotra učeničkih domova sjeverozapadne HrvatskeDomijada kao i boćarski turnir na tlu bivše vojarne.

Koncert puhaćih orkestara – domaćeg Gradskog orkestra i gostujućeg iz Fužina je na pozornici Velike dvorane u 19.30 sati.
Nedjelja
27. travnja pripada natjecanju školovanih pasa u 10 sati i kupu grada u streljaštvu. Od 11 sati starta i međunarodni atletski polumaraton za žene. Gradski rođendan zatvara drugi GAD u utorak 29.4. Te večeri je u Klubu kulture punk-rockerski engleski Disorder.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.