Za novi mjesni društveni dom Lemešani odradili 6000 sati

KRIŽEVCI – U posljednje dvije godine u križevačkim je selima obnovljeno 14 društvenih domova, a “epidemija” se širi i u još šest sela su pokrenute aktivnosti oko uređenja.

Domovi, koji su do devedesetih bili okupljališta vatrogasaca, KUD-ova, ali i mjesta dobro posjećenih vatrogasnih zabava, posljednjih su godina uglavnom oronuli i opustjeli, a renesansa koja ih trenutačno zahvaća rezultat je volje mještana i podrške gradske vlasti predvođene HSS-om.

Posljednji u nizu uređenih domova je onaj u Lemešu Križevačkom, čiji su mještani posljednjih osam mjeseci odradili oko 6000 dobrovoljnih sati kako bi od oronulog zdanja koje je prokišnjavalo napravili doista reprezenatativan prostor od 250 metara četvornih iskoristivog prostora.

"Krov, fasadu, instalacije, keramiku, sve smo sami napravili. Trenutačno se radi na uređenju sanitarnog čvora kako bi sve bilo spremno do subote, kada će se na godišnjoj skupštini naš dom svečano i otvoriti", rekao je Mario Martinčević (30), zapovjednik seoskog DVD-a koji je uz mještanina Ivana Pečarića jedan od glavnih pokretača inicijative za obnavljanje doma.

Martinčić kaže da su za nabavu potrebnog materijala utrošili oko 100.000 kuna. "Najveći dio donirali su nam razni sponzori, a s oko 15.000 kuna sudjelovao je i Grad Križevci, pomažući nam i savjetima i oko pripreme dokumentacije", kaže Martinčević.

"Čim mještani nekog sela pokrenu incijativu i organiziraju se, Grad je spreman poduprijeti akciju kako bi mještani imali prostor za društveno-kulturne aktivnosti", rekao je Ivan Vuk iz Gradskog poglavarstva Križevaca te dodao da je masovna obnova domova u tom kraju zamah dobila u posljednje dvije godine.

Zbog natječaja rade i inventuru uređenosti

‘Trenutačno u selu radimo inventuru uređenosti svih društvenih domova, sportskih terena i igrališta, cesta i autobusnih stajališta kako bismo pripremili troškovnike i ostalu  dokumentaciju te spremno dočekali natječaje za potpore najavljene kroz Ministarstvo poljoprivrede’, rekao je Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.