Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1043

Križevački meteorit na rendgenskoj tomografiji u laboratoriju za svemirsku kemiju Sveučilišta Manchester (foto: Hrvatska meteorska mreža)
Križevački meteorit na rendgenskoj tomografiji u laboratoriju za svemirsku kemiju Sveučilišta Manchester (foto: Hrvatska meteorska mreža)
Križevački meteorit na rendgenskoj tomografiji u laboratoriju za svemirsku kemiju Sveučilišta Manchester (foto: Hrvatska meteorska mreža)

Dok je došlo vrijeme za objavljivanje ove emisije, već su je prestigle vijesti o križevačkom meteoritu iz drugih izvora, što i jest bio cilj organizatora konferencije za medije održane u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu 11. prosinca na temu Meteorit Križevci i osnivanje prvog hrvatskog repozitorija svemirske tvari. Organizatori su bili Hrvatska meteorska mreža, Zvjezdarnica Višnjan, Križevačka astronomska udruga Perzeidi i domaćini, Planetarij Tehničkog muzeja u Zagrebu. Na početku emisije čut ćemo puni tekst službenog priopćenja koje su s te konferencije uputili organizatori.

Konferencija za medije o križevačkom meteoritu u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu 11. prosinca 2014. (foto: R.Matić)
Konferencija za medije o križevačkom meteoritu u Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu 11. prosinca 2014. (foto: R.Matić)

Dan nakon te konferencije Astronomsko društvo Koprivnica održalo je u svom Domu Zajednice tehničke kulture već tradicionalno završno godišnje druženje članova svog Društva i prijatelja na koje su bili pozvani i Perzeidi. Uvodnu riječ održao je predsjednik Društva Marko Posavec, a nakon toga uslijedila su dva predavanja. U emisiji ćemo čuti snimku početnog dijela predavanja jednoga od ključnih članova Hrvatske meteorske mreže, prof.dr.sc. Željka Andreića, fizičara sa Zavoda za matematiku, informatiku i nacrtnu geometriju Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jednoga od onih koji je osmislio rad Hrvatske meteorske mreže. Tema njegovog predavanja bila je Hrvatska meteorska mreža i križevački meteorit.

Prof.dr.sc. Željko Andreić u Koprivnici astronomima održava predavanje na temu "Hrvatska meteorska mreža i križevački meteorit" 12. prosinca 2014. (foto: Astronomsko društvo Koprivnica)
Prof.dr.sc. Željko Andreić u Koprivnici astronomima održava predavanje na temu “Hrvatska meteorska mreža i križevački meteorit” 12. prosinca 2014. (foto: Astronomsko društvo Koprivnica)

U Vijestima Krugova izvještavamo o predavanjima održanima 11. prosinca u palači HAZU u Zagrebu, o ovogodišnjim Nobelovim nagradama za fiziologiju i medicinu, te fiziku i kemiju. Najavljujemo predavanje koje organizira Povijesno društvo Križevci u Gradskoj vijećnici u Križevcima 18. prosinca, na temu Obitelj Sermage u Krčelićevim Annuama. Predavač će biti dr.sc. Vladimir Huzjan. Dan kasnije, 19. prosinca Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik održat će godišnji koncert Poslušajte svi sada u Maloj dvorani Hrvatskoga doma. Dirigent je Ozren Bogdanović, a gosti udaraljkaši Glazbene škole Alberta Štrige, pod mentorstvom profesora Josipa Konfica. Sljedeće večeri, u subotu 20. prosinca, Gradski puhački orkestar Križevci pod ravnanjem Marija Komazina održava također svoj godišnji koncert.

Vijesti krugova koje izabiru vanjski suradnici bave se likovnom umjetnošću, filmom i arhitekturom, a imamo, prigodno, i jednu (pozitivno) bizarnu vijest o kupovini Nobelove nagrade!

Na današnji datum obrađuje znamenite osobe i događaje vezane uz 16. prosinca, a uz Nove naslove u gradskoj knjižnici najavljujemo i susret s književnicom iz Velike Gorice Jasminkom Tihi-Stepanić u srijedu, 17. prosinca u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma.

Glazbeni prilozi upoznat će nas s novim izdanjima domaće pop glazbe, a neki od njih vezani su također uz godišnjice navršene 16. prosinca. Ima ih poprilično, naročito na području klasične glazbe.

U Svemirskom kutku govorimo o prizorima koje možemo vidjeti svake večeri u ovo doba godine na našem nebu, kao i o prolaznim prizorima kao što je meteorski roj Geminidi. Do sljedećih Krugova proći ćemo i kroz najkraću obdanicu u godini, pa ćemo i to prokomentirati. Na kraju ćemo spomenuti nekoliko zanimljivosti o našim domaćim mačkama.

Ne dirajte mi krugove broj 1043 emitira se 16. prosinca od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.