Odvajanje otpada već na kućnom pragu

Od sutra se u kante domaćinstava u Križevcima neće bacati svakakvo smeće, nego će se ono korisno, poput stakla, papira i plastike, odvajati u posebne posude. To je ostvarenje projekta Odvajanja korisnog otpada, kojeg je pokrenulo Komunalno poduzeće Križevci. Provedba projekta počinje u pet ulica u Gornjem gradu, gdje će građanima biti dostavljene nove kante.
"Kao i dosadašnje, i ove su zelene, s tom razlikom što imaju narančasti poklopac i natpis odvojeno za recikliranje. U njih će se morati staviti sav papir, plastika i staklo, koje bi moglo biti reciklirano i tako ponovno korišteno, napominje Dijana Mijač, u KP-u stručnjakinja za zaštitu okoliša.

Ističe da se time građane dodatno motivira da paze na kućni otpad, jer im se omogućava da već uz kućni prag posebno odvoje otpad koji se ne tretira kao smeće, već kao sirovina za novu upotrebu.

"To činimo i radi komocije građana, kojima je često bilo zahtjevno ići s otpadom na zelene otoke po gradu. Stoga vjerujemo da će se ovim projektom koji financiraju zajedno Fond za zaštitu okoliša i KP, prikupiti više korisnog otpada no inače", kaže Mijač.

Komunalci će najprije podijeliti 160 novih kanti za stanovnike pet gornjogradskih ulica, dok će svih 7000 biti distribuirano po ostalim gradskim ulicama do kraja ove godine. Svi će korisnici uz kantu dobiti i detaljne upute u brošuri koja objašnjava što je koristan otpad, a bit će izrađen i kalendar odvoza punih kanti.
"Odvoz će u početku biti jedan petak mjesečno, ali ako građani projekt dobro prihvate i kante popune brže, bit će i češće," ističe Dijana.
Time bi Križevci kao prvo mjesto u županiji i među rijetkima u Hrvatskoj bili pokriveni projektom koji cilja na jačanje svijesti građana o potrebi odvajanja raznih vrsta otpada. Mijač je upozorila da su to razni papiri i kartonska ambalaža, plastični i metalni proizvodi, pakiranja tetrapaka i sve vrte staklenki za domaćinstvo.

Komunalno poduzeće Križevci od travnja 2007. ima županijsku koncesiju za sakupljanje ambalaže s područja Križevaca. To je ona ambalaža koju građani vraćaju u trgovine gdje za svaki komad plastične i staklene boce i limenke dobiju po 50 lipa. U godinu dana KP je iz četiri dućana koji primaju takvu ambalažu pobrojalo 1.700.000 komada plastične PET ambalaže, 538.743 komada staklenih boca i 75.000 limenki, tj. aluminijske ambalaže. Sva količina šalje se na obradu s tvrtkama ugovorenima za poslove reciklaže.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.