Danas na Strossu javna akcija “Sigurnost žena je odgovornost države”

Križevci će se danas u 10 sati na Strossmayerovom trgu pridružiti javnoj akciji kojom četrdesetak udruga, organizacija i inicijativa koje promiču i štite prava žena traže od države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. U devetnaest gradova održat će se prosvjedi, javne akcije koje pod nazivom „Sigurnost žena je odgovornost države“ organiziraju inicijative, udruge i skupine žena jer, poručuju, zbog nedostatka strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja imamo eskalaciju broja ubojstava žena. Povod za akciju je brutalno ubojstvo Nizame Hećimović i činjenica da pet godina od stupanja na snagu Istanbulske konvencije država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

Ukoliko nisi u mogućnosti pridružiti nam se u 10 sati, stani u 16 sati gdje god bila što god radila, stani. Ili izađi na ulicu, proizvedi buku, ako si u autu, legni na trubu. Prosvjed je tamo gdje si ti!“, pozivaju članice udruge Hera, organizatorice prosvjeda u Križevcima.

Ističu kako postoje uspješni modeli suzbijanja femicida pa tako traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida kao i definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu. Isto tako traže i donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.