Iz Amerike i u naše školske klupe

S Jasnom Kraljić-Cmrk, profesoricom engleskog jezika u koprivničkoj gimnaziji, Križevčanka Nina Bezerić, inače sudska savjetnica na Županijskom sudu, bila je sredinom ožujka u Americi, gdje je u gradu Portlandu prisustvovala natjecanju u tzv. mock trialu za učenike srednjih škola države Oregon.

"S nama su bili i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa, sudac Marin Mrčela, splitski i zagrebački nastavnici i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. U Portlandu smo sudjelovali na natjecanju iz simuliranog suđenja, kaže Bezerić, koja je s hrvatskom delegacijom na Zapadnoj obali SAD-a boravila na poziv Marilyn Cover, predsjednice udruge Classroom Law Project.

Bili su na završnici oregonskog natjecanja u simuliranom suđenju, na kojem učenici srednjih škola obrađuju slučajeve iz američke sudske prakse. I Nina je imala čast, kaže, tijekom natjecanja biti jedan od tri sudaca ocjenjivača izvedbe učeničkog sudskog procesa.
"Natjecanje je korisno za djecu koja tako uče o organizaciji pravnog sustava, ali i govorništvu, demokraciji i timskom radu, jer su školski timovi morali pripremiti sve od svjedoka do dokaza i riječi obrane, a najbolji idu na sveamerički finale koji se ove godine održava u Wilmingtonu u državi Delaware, objašnjava Nina.
Prof. Kraljić-Cmrk s koprivničkim gimnazijalcima već radi na projektu Zakon u razredu, koji primjenjuje slične metode. Organizirat će se i posjeti koprivničkom Županijskom sudu što će, nada se, pripomoći usvajanju znanja mladih o hrvatskom pravosuđu.

Osim stručnog pravničkih dijela posjeta križevačko-koprivnička delegacija obišla je i srednju školu Benjamin Franklin u Portlandu, jednu od većih javnih škola u tom velegradu koji, kaže Nina, ne odaje dojam distanciranosti.

Naprotiv, stanovnici su ondje većinom druželjubivi i znatiželjni prema strancima.

U portlandskoj školi učenici imaju tek nekoliko obaveznih i većinu fakultativnih, izbornih predmeta, među kojima su čak i domaćinstvo, čuvanje djece i simulirano suđenje, opisuje Nina, zaključivši da su tamošnji učenici pristojni i socijalno vješti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.