Predstava ‘Pod guillotinom’ na daskama Kluba kulture


Pola godine nakon premijere u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, groteska "Pod guillotinom" kazališne skupine udruge Dijalog bit će postavljena na daske Kluba kulture, ekskluzivno na Culture Shock Festivalu. Naime, križevački redatelj Boris Čataj i mlada glumačka ekipa u sastavu Igor Frbežar, Jelena Katanović, Berislav Raguž i Ivan Vuk ponudili su tu jednočinku Ivana Raosa iz 1954. ponovo predstaviti križevačkoj publici u prostoru koji je za kazališne namjene do sada korišten samo jednom, na prvom Culture Shocku 2005. godine. Predstava će biti izvedena u petak 28. ožujka s početkom u 22 sata, a ulaz je slobodan. U glazbenom dijelu večeri nakon predstave slijedi slušaonica HC Otorhinolaryngological Shock s dvojcem Frby&Srky iz istoimene rubrike radio-emisije Rock-Oko.


Jednočinka "Pod giljotinom" rad je iz rane Raosove stvaralačke faze, vrlo slikovito i na duhovit način prikazuje stanje duha političkih aktera, a baš zbog uvijek prisutne ljudske pokvarenosti i bahatosti izrazito je pogodna i primjenjiva za današnje vrijeme, pokazujući frapantnu sličnost aktera politike Raosovih mladih dana s čimbenicima društveno-političkog života naših dana i prostora.


Kazališna skupina udruge Dijalog stasala je na temeljima komornog teatra "Nina Vavra" koji je kazališni alternativac i redatelj Čataj osnovao još 1974. u Križevcima, a kasnije je sam više puta nagrađivan na međunarodnom festivalu BRAMS za postavljanje Beckettovih kratkih drama. Zanimljivo je da je i "Pod guillotinom" jedno od uopće vrlo rijetkih izvođenja nekog od Raosovih djela, poput "Pua, Pua" koje je 1971. također postavljeno na scenu "Nina Vavra", kad ju je vidio i sam autor.

Vezano

Komentari su zatvoreni.