Sajmeno-radna atmosfera s očekivanjima i nadama

Nekoliko stotina ljudi došlo je danas u Križevce iz cijele županije, sa željom vidjeti što se nudi i traži, što trebaju znati, kako se unaprijediti, pripremiti, nametnuti. To su samo neka od pitanja kojima se bave kao nezaposleni, i kojima su oboružani došli na Sajam poslova, koji je, po drugi put u županiji, održan u organizaciji Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Većinu odgovora ili barem put do nalaženje odgovarajućih rješenja nezaposleni su mogli dobiti na štandovima 26 poslodavaca, poduzeća koja su na Sajmu poslova izložila svoje mogućnosti i ponude za posao. Dvorana Komunalnog poduzeća bila je i mjesto žive burze rada za koju je vladalo veliko zanimanje jer su svi koji trebaju ili žele raditi, vidjeli objedinjenu ponudu svih 350 raspoloživih i slobodnih radnih mjesta u danom trenutku.
Jedan od onih koji je s burze bilježio podatke je i Alen Sedlanić (20), računalni tehničar iz Koprivnice, nezaposlen od završetka škole.
"Najviše bi mi odgovarao rad u struci pa gledam ima li kakvih ponuda i razmatram situaciju pa ću vidjeti kome ću dati molbu i životopis.
Antoniju Katić iz Širokog Sela kod Sokolovca zatekli smo kako upisuje ponude za NSS, što je i ona sama pa je spremna raditi bilo kakav posao.

Nezaposlenima su na raspolaganju bili i formurali samih sajmenih izlagača u koje su mogli upisati svoje podatke i podastrijeti ih kao molbu na štandu. Mario Kušter, 33-godišnji poljoprivredni tehničar iz Križevaca, dovršio ih je desetak, za najmoćnije županijske kompanije.
"Trenutno sam nezaposlen iako sam već nakupio radnog staža, a želio bih raditi u nekoj prehrambenoj tvrtci".
Viša ekonomistica Kristina Salajec ima 27 godina i došla je na Sajam iz Koprivnice.
"Donijela sam životopise, ispunila obrasce, očekujem da ću ovdje uspotaviti početne kontakte sa zainteresiranim poslodavcima i nadam se da će biti posla."

Upravo je "ispunjavanje očekivanja klijenata", istaknula je pročelnica križevačkog HZZ-a Jadranka Čapalija, ono što je želja njih kao organizatora, koji hoće biti i vodeći akter u razvoju hrvatskog tržišta rada. Razgovori na Sajmu također mogu pridonijeti uravnoteženju ponude i potražnje na tom tržištu.

Samim poslodavcima s druge strane štanda Sajam poslova bio je prilika da se još jednom, izbliza upoznaju s kretanjima na lokalnom, županijskom tržištu radne snage, i susretnu se s nastojanjima nezaposlenika kojima je stalo promijeniti svoj položaj.
Otvarajući Sajam poslova župan Darko Koren najavio je ulaganja u gradnju i dogradnju strukovnih i drugih srednjih škola u sva tri grada županije, istaknuvši obrazovne programe koji će omogućiti zapošljavanje kadrova nakon završetka škole. Križevački gradonačelnik Branko Hrg kao domaćin sajma, najavio je da će se u budućoj trećoj gospodarskoj zoni u Gornjem Čretu otvoriti između 500 i 1000 novih radnih mjesta.


Prema procjenama organizatora, sajmu je pribivalo preko 600 posjetitelja, prispjelih organiziranim prijevozom ili u vlastitom aranžmanu, a, sudeći prema reakcijama obje strane – poslodavaca i posloprimaca – susreti takve vrste korisni su jer omogućavaju izravniji pristup i zbližavanje, neovisno o tome koliko je konkretnih poslovnih ponuda danas doista i realizirano.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.