Auto-Info: Novi – Subaru Impreza 2.0R MT Q4


Nova Subaru Impreza jedinstven je automobil u klasi. Sam izgled automobila nije nametljiv. Dugačak poklopac motora i izbačen zadnji kraj sa LED svjetlima glavne su karakteristike nove Impreze. Ovaj automobil je specifičan po onome što skriva ispod poklopca, a to je 2.0-litreni boxer motor. Navedeni agregat ima specifičan zvuk koji se pošteno budi tek poslije 3.000 okretaja u minuti. Zanimljiv je i podatak kako ovaj boxer razvija 150 KS i dizelskih 196 Nm okretnog momenta. Motor radi mirno i odlično je uravnotežen. Njegovih 150 KS sa spomenutim okretnim momentom ubrzat će vas s mjesta do 100 km/h za 9,6 sekundi, što je pohvalno uzme li se u obzir težina od 1345 kg.


Uz spomenuti boxer motor, na raspolaganju vam je i stalni pogon na sva četiri kotača. Jedinstveni Subaruov AWD je simetričan integralni pogon s raspodjelom snage i momenta 50:50 na prednju i stražnju osovinu. Ovaj pogon je sa novom Imprezom dodatno unaprijeđen tako da možete uživati u vrhunskim performansama i na zavojitim i skliskim cestama. Tu pomaže i nisko težište boxer motora koji u kombinaciji s nisko postavljenim AWD pogonom pruža izuzetnu stabilnost automobila.


U slučaju ako zapnete na putu van asfalta, pomoči će vam ručica s oznakom LOW-HIGH smještena na centralnom nosaču između prednjih sjedala. Ukoliko stisnete papučicu spojke i prebacite ručicu u poziciju HIGH, uključiti će se reduktor. Kada se reduktor upali, on prepolovi prijenosne omjere u mjenjaču, što znači da se maksimalna brzina u svakom stupnju prijenosa smanjila, ali se povećala trakcija, količina snage i momenta. Ali nemojte zaboraviti kako Impreza ima stalan pogon na sve kotače, stoga se korištenje reduktora preporučuje samo na izrazito skliskim putovima.


Unutrašnjost je čvrsta, prostrana i kvalitetna. Materijali nisu neviđeni i revolucionarni, ali je zato završna obrada odlična. Već smo nakon prvih kilometara za upravljačem primijetili kako je Impreza napravljena po mjeri vozača. Vozač uživa u optimalnom položaju za upravljačem gdje mu je sve nadohvat ruke. Ruku na srce, u dizajnu unutrašnjosti će najviše uživati vozači koji će znati cijeniti minimalno odvraćanje pozornosti s ceste. Jedina veća zamjerka ide nisko postavljenom kuplungu, jer će niži vozači imati problema sa dosezanjem istog.


Komfor je na visokoj razini. Ovjes je tvrd ali odlično upija oštećene prometnice pri većim i manjim brzinama no problem su veće neravnine koje ćete osjetiti. Prilikom vožnje nećete čuti čudne zvukove u unutrašnjosti što dodatno ojačava osjećaj čvrstoće strukture karoserije. Prtljažni prostor nije vrh ponude, upravo zbog pogona na sve kotače on iznosi svega 301 litru. No, ukoliko se ukaže potreba za više prostora straga, možete spustiti naslon stražnje klupe i tako povećati obujam na 1216 l. Za prijenos snage brine se ručni ili automatski mjenjač. Testirani primjerak bio je opremljen ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa koji odlično radi, ali primijeti se nedostatak šestog stupnja. Ručica je izuzetno precizna i dobro odmjerenog hoda i užitak je rukovati njome.

Više na Auto-Info.hr

Vezano

Komentari su zatvoreni.