Za neupisane u srednje škole počeo jesenski rok

Srednja_skola_Ivan_Seljanec_KrizevciPODRAVINA I PRIGORJE – Danas su počele i do subote će trajati prijave u srednjoškolske obrazovne programe u jesenskom upisnom roku; naravno, u njemu će se kandidati moći prijavljivati isključivo za upis u programe u čijim je razrednim odjelima ostalo slobodnih mjesta.
– Za sad je ostalo oko 200 slobodnih upisnih mjesta. Nešto malo ima mjesta u gimnazijama, relativno manje u 4-ogodišnjim programima strukovnih škola, a najviše u 3-ogodišnjim programima strukovnih škola, kaže o stanju u našoj županiji zamjenik župana Ivan Pal i dodaje da već tradicionalno, po zanimanju za njih prednjači nekoliko smjerova.

– Dakle, gimnazije su klasika, zatim imate elektrotehničare, tehničare za računarstvo koji se uvijek popunjavaju, smjerove za medicinsku sestru, fizioterapeuta – to se također uvijek popunjava, a imate neka zanimanja tipa mljekara za koje je slabi odaziv, za strojobravare je nešto slabiji, neka ugostiteljska zanimanja su možda podbacila ove godine, ali opet u drugima imate jako veliku navalu, kao što su kuhari i konobari.

Hrvatska je prva država u Europi koja je omogućila upise u srednje škole putem interneta; tom novošću željelo se upise učiniti dostupnijima svim učenicima, a sam upisni proces trebao je postati jednostavniji, pregledniji i učinkovitiji. Ipak, svaka pa i ova novost donosi i poneku lošu posljedicu.
– Tim elektronskim upisom je izostao jedan osobni kontakt roditelja i učenika sa upisnom komisijom, odnosno ljudima iz struke koji sjede u upisnoj komisiji. To je pedagog, to je voditelj praktične nastave, koji su onda direktno mogli pomoći djetetu oko upisa. Ovo je jedan virtualni upis i ta osnovna komunikacija je izostala i to je možda jedan mali problem, smatra dožupan Pal.

Orijentacijski popis slobodnih mjesta u svim srednjim školama dostupan je na internet portalu Upisi.hr.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.