Nakon 15 godina u eteru, ‘Ne dirajte mi krugove’ ovoga četvrtka na tribini

Jedan radio, jedna emisija, jedan čovjek, 716 krugova s 64440 minuta u 15 godina.
To su osnovni činjenični podaci o programu koji u eteru križevačkog radija postoji već 15 godina.


Μη μου τους κύκλους τάραττε! (Mē mou tous kyklous taratte!), na grčkom, ili poznatija kao Noli turbare circulos meos! na latinskom i Ne dirajte mi krugove! na hrvatskom jeziku, je popularno-znanstvena, obrazovna i kulturna radio-emisija koju je 20. ožujka 1993. godine pokrenuo Ratko Matić, njezin autor, urednik i voditelj i danas. Povodom 15. obljetnice "Krugova", kulturno-obrazovni festival Culture Shock za sam njihov rođendan priređuje javno "prikazivanje" ove kultne emisije.

Ispočetka nastala poput svemira, "velikog praska", bez nekog čvrstog plana i programa, iz autorove želje da popularnim načinom tumači prirodne pojave, "Ne dirajte mi krugove" se postepeno širila na druga znanstvena i kulturna polja, da bi do danas postala, čak i ostala jedina takva sadržajna cjelina u radijskom programu ove zemlje. Matić je, poput Arhimeda ustrajući na vlastitoj ideji, sigurno pridonio podizanju razine kulturne i znanstvene načitanosti kod slušatelja križevačke radijske postaje.
Fizičar, informatičar, astronomski znalac, zaljubljenik u rock i klasičnu glazbu, evropski putnik i fotografski entuzijast Ratko Matić, pored "Krugova" suuređuje i vodi rock-emisiju Rock Oko i emisiju klasične glazbe Preštimana večer, sve na 96.6 MHz, frekvenciji Radija Križevci.

Kako je svako od radijskog objavljivanja "Krugova" posvećeno određenoj temi, tako će i na tribini "Ne dirajte mi krugove" u Klubu kulture biti riječi o astronomiji i 100. godišnjici Tunguske eksplozije, navodnog sagorijevanja komada velikog meteorita ili kometa, do čega je došlo 30. lipnja 1908. na nebu iznad šume pokraj rijeke Tunguske u Sibiru.
Želja je Ratka Matića da javne tribine sa svrhom populariziranja znanosti i osvrtanja na aktualna zbivanja u kulturi i umjetnosti postanu tradicija, pa poziva slušatelje koji su dosada bili uz zvučnik svojih radio-prijemnika, na prvi takav događaj koji će se odvijati 20. ožujka od 19 sati u Klubu kulture u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.