Zrenjaninski umjetnici dolaze ‘šokirati’ Križevce


Idući vikend će križevački Klub kulture biti domaćin središnjem programu ovogodišnjeg Culture Shock Festivala pod nazivom Zrenjaninski kulturni vikend. U dva dana križevačkoj publici će se predstaviti likovnjaci, glazbenici i filmaši iz Zrenjanina u Vojvodini. Subotnji dio vikenda obuhvaća izložbu "Pozdrav iz Zrenjanina" akademske slikarice Gabrijele Parigros od 20 sati te koncert skupina Impurita i Memlah od 22 sata. Nedjeljni dio rezerviran je za Filmski frtalj, odnosno projekciju s tribinom u 16:15 sati filma "Huddersfield – Making of" cijenjenog zrenjaninskog filmaša Dušana Udickog. Udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. pozivaju Križevčane i goste grada na Zrenjaninski kulturni vikend 15. i 16. ožujka. Glavni pokrovitelj je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a ulaz na sva događanja je slobodan.


U subotu navečer od 20 sati izložba serije razglednica velikog formata "Pozdrav iz Zrenjanina" Gabrijele Parigros, akademske slikarice i mlade predstavnice umjetničkog udruženja underground kritičara zrenjaninske kulture predstavit će autoričino ironično viđenje zrenjaninskih arhitekturno-urbanističkih promašaja. Na Parigrosinim uradcima našli su se, između ostalog, most na suhom preko kojeg prelazi kralj Petar I Karađorđević, kao i sportski centar "Partizan", ispred kojeg paradiraju pijetlovi. U sklopu izložbe bit će upriličena projekcija kratkog filma o propasti jedne od najljepših vila u Zrenjaninu.


Nakon likovnog predstavljanja slijedi cjelovečernji koncert zrenjaninskih sastava Impurita i Memlah. Impurita predstavlja četvorku žanrovski orijentiranu na furiozni metal hardcore te za njih kažu da su beskompromisni underground otkad postoje, već osam godina. Još 2006. su snimili album Multicrap, za koji traže izdavača. Memlah je trojac koji izvodi zanimljiv spoj više glazbenih pravaca, a neki ih opisuju kao meditativni dub s elementima jazza i etno glazbe iz Vojvodine. Njeguju instrumentalni zvuk, formu i estetiku moderne elektronske plesne muzike, no bez vokala. Subotnju glazbenu večer zagrijava dvojac iz etera Guerilla Radio Showa, Johnny Cage i elf2.0.


Filmski frtalj u nedjelju od 16:15 sati rezerviran je za projekciju dokumentarnog filma Dušana Udickog sa snimanja srpske drame Huddersfield tijekom 2007. godine. Riječ je o više puta nagrađivanoj drami scenarista Uglješe Šajtinca, križevačkoj publici poznatog književnika koji je prije pet godina gostovao na tadašnjim Gradskim alternativnim danima u organizaciji udruge K.V.A.R.K. Udicki je filmski redatelj, snimatelj i montažer, član nezavisne video-produkcije "Creative Team Digital Still" iz Zrenjanina. Autor je nekoliko kratkometražnih filmova, nagrađivan i čest sudionik festivala diljem Europe. Nakon projekcije, Udicki će održati tematsku tribinu o filmskom stvaralaštvu, a posebice u sferi kratkometražnih filmova.


Donatori ovog kulturnog programa, kao i čitavog festivala, uz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, su Ministarstvo kulture, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci. Sponzori su Kapetanova kuća, Art Rock Caffe i kavana Art-eria.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.