Denis Maksić, križevački HSS-ovac predodređen da bude pročelnik

Sud ga otpustio, on ipak ponovno dobio isti posao. ‘Specifična’ pitanja – novi/stari pročelnik naprosto je ‘rasturio’ test dobivši 9,5 od mogućih deset bodova

Bit će da je u životnome horoskopu križevačkog HSS-ovca Denisa Maksića pod stavkom “radno mjesto” upisano: pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije. A kad je nešto upisano u zvijezdama, ljudska se ruka tome ne može suprotstaviti, pa makar na pomoći imala i najviše svjetovne sudbene instance. A još prije mjesec dana činilo se da sudba ipak nije naklonjena inženjeru Maksiću. Župan Darko Koren (HSS) morao ga je tada otpustiti tri godine nakon što ga je odabrao za pročelnika, jer je tako naložio Visoki upravni sud prihvativši tvrdnje magistrice Kristine Svržnjak da ju je Maksić pobijedio na nezakonito provedenom natječaju.

Uskočio dožupan

Glavna primjedba bila je ta da je Maksić konkurenticu pobijedio na temelju ekskluzivne prosudbe župana Korena, svoga stranačkog kolege, bez bodovanja intervjua za posao.
Na ponovljenom natječaju za upražnjeno mjesto županijska si uprava sada nije dopustila takav previd, čak je kandidate ovaj put intervjuirao dožupan Darko Sobota (HDZ).

Maksić je tu dobio maksimalnih deset bodova, kao i drugorangirana kandidatkinja, ali je naprosto “rasturio” na pismenom ispitu dobivši 9,5 bodova, za razliku od glavne protukandidatkinje, koja je dobila samo pet bodova.

I tako je prije tri dana Denis Maksić imenovan na mjesto županijskoga pročelnika, isto ono s kojega je, po nalogu Visokoga upravnog suda, prije mjesec dana otpušten jer je sud utvrdio kako je zaposlen na temelju nezakonito provedenog natječaja. To bi se kolokvijalno moglo reći – “po vezi”.
I sve je to učinjeno apsolutno u skladu sa zakonom.

Moral i zakon

– Zar mislite da sam glupa? Pa, zašto da se javim kad se znalo tko će dobiti posao? Čujte, prioritet mi je obrana doktorata i doista se nisam htjela zamarati pripremanjem za ‘specifična’ pitanja, kakva su sigurno bila postavljena u pisanom testu – objasnila je jučer Kristina Svržnjak, sada profesorica na križevačkom Visokom gospodarskom učilištu, zašto se nije javila na ponovljeni natječaj.

To što je srušila onaj prvi, na koji se javila – pa makar to bilo sa zakašnjenjem od tri godine – smatra svojom moralnom pobjedom. No, pročelničku slast i mast ipak će uživati križevački HSS-ovac, koji je istinski junak ove priče. Ovaj put apsolutno po zakonu! (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.