120 najvećih u projektu ‘Mleko’

Više od stotinu ponajvećih proizvođača mlijeka Podravine i Prigorja ispunilo je dvoranu koprivničkog Domoljuba na drugoj animacijskoj radionici u sklopu europskog programa prekogranične suradnje ‘Mleko’. Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija i njezina Razvojna agencija u suradnji s Hrvatskim stočarskim centrom, križevačkim Visokim gospodarskim učilištem i Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj sa slovenske strane. Sve sudionike radionice pozdravio je župan Darko Koren, istaknuvši da je ovaj kraj stalno među tri najjača po stočnom fondu i količinama proizvedenog mlijeka.
– 5518 isporučitelja mlijeka je na prostoru naše županije. Oni prosječno isporučuju 16.800 kilograma mlijeka, a ukupno proizvedenog mlijeka u 2006. godini blizu je 100 milijuna litara.

Postojeću snagu stočarstva projekt ‘Mleko’ želi dići na razinu više; osim predavanja za farmere, kojih je i danas održano pet, prezentacija, studijskih putovanja, tiskanja stručnih priručnika i ‘Vodiča higijenske prakse’, županijski savjetnik za eurointegracije Ivan Đopar jednim od možda najbitnijih dijelova projekta naveo je analize uzoraka mlijeka.
– U provedbi analize imamo mogućnosti i isfinancirano je oko 7900 uzoraka na somatske stanice i negdje oko 1200 uzoraka na mikrobakteriološke analize. Izvršitelj ove aktrivnosti će biti jedini, najveći i najbolji laboratorij u Hrvatskoj za te namjene – Hrvatski stočarski centar Križevci.

Ukupno će u projektu biti utrošeno nešto više od 105.000 eura, navela je ravnateljica Razvojne agencije PORE Tihana Kraljić.
– Od toga najveći dio ili 55,37% su sredstva delegacije Europske komisije.

Koprivničko-križevačka županija sudjeluje s 25%, dok je Hrvatski stočarski centar pokrio 15, a Visoko gospodarsko učilište 4% troškova.

Vezano

Komentari su zatvoreni.